10. avgust 2021

FeKK: To the Future - Prihaja FeKK 2021!

FeKK - Festivala kratkega filma v Ljubljani bo med 16. in 21. avgustom na Letnem kinu Slovenske kinoteke, na Muzejski ploščadi Metelkova, v dvorani Slovenske kinoteke, v Kinodvoru, galeriji ŠKUC ter drugih lokacijah širom Ljubljane predstavila 29 projekcij in različnih dogodkov ter več kot 130 kratkih filmov iz 34 različnih držav. Letošnja festivalska tema FeKK: V prihodnost! bo premlevala različne vizije (negotove) prihodnosti in potenciale, ki jih razkriva sedanjost, skupaj z vprašanji o tem, kje smo, kako smo prišli sem, kaj vse nas čaka in kako se s tem soočiti.

Osrednji poudarek bo, tako kot prejšnja leta, na dveh tekmovalnih programih. V domači tekmovalni program
FeKK SLO se je prijavilo 140 in uvrstilo 20 slovenskih kratkometražcev. Mednarodni tekmovalni program se v letošnjem letu pod novim imenom FeKK BAL prvič širi in poleg kratkometražne produkcije držav nekdanje Jugoslavije predstavlja najbolj vznemirljiva filmska dela s področja celotnega Balkana in letos vključuje tudi filme iz Romunije, Bolgarije, Grčije in Albanije. O zmagovalnih filmih bosta odločali mednarodna žirija v postavi Doris Bauer, Stefan Kruse Jørgensen in Jurij Meden ter žirija filmskih kritikov, ki jo sestavljajo Igor Harb, Simona Jerala in Natalija Majsova.

Festival prinaša tudi številne skrbno kurirane filmske programe in različna gostovanja. Tako si bomo lahko znotraj sekcije Hommage ogledali izbor epizod Kino-Pravde, filmske obzornike velikana sovjetskega filma, Dzige Vertova, ki jih bo z glasbeno spremljavo v živo opremil Boštjan Narat. Sekcija Instant kult predstavlja danskega avtorja Stefana Kruse Jørgensena, festival v gosteh bo tokrat znameniti dunajski festival kratkega filma Vienna Shorts, ki med drugim podeljuje tudi kratkometražne nominirance za Oskarje. V sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom smo znova pripravili zgodovinski tematski program kratkih filmov Izgubljeni svet / Kako živeti?, poslastica za cinefile pa bo gotovo kurirani program kratkometražnih klasik z naslovom Jutrišnji svetovi. Znotraj filmskega programa najdemo še številne posebne programe, raritete in sodelovanja, nekateri sklopi pa bodo tekom festivala brezplačno dostopni za ogled tudi na spletnu s tehnično podporo Baze slovenskih filmov.

Poleg filmskega bo festival zaznamoval tudi strokovni program PROFeKK, ki bo v obliki predavanj ter srečanj potekal v Galeriji ŠKUC. Strokovni program dopolnjujeta tudi filmsko-kritiška delavnica Ostrenje pogleda, onkraj festivalskih datumov pa se bo odvila tudi scenaristična delavnica Kratka scena. Spremljevalni program prinaša tudi razstavo IZLAND: Lab Loops IX v SCCA Ljubljana in koncert očarljiva beograjskega trubadurja Ilije Ludviga, ki bo sledil otvoritveni projekciji v Kinodvoru v ponedeljek 16. avgusta.

Urnik si lahko ogledate tukaj. Vse in še veliko več pa na speltni srani festivala FeKK .

Vir: Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken

POVEZANO