6. september 2021

Dokumentarni film Odpuščanje režiserke Marije Zidar ponovno nagrajen

Dokumentarni prvenec režiserke Marije Zidar z naslovom Odpuščanje uspešno nadaljuje pot po festivalih v regiji. V preteklih tednih je bil prikazan na dveh festivalih v Severni Makedoniji; na festivalu MakeDox, ki je potekal med 19. in 26. avgustom, ter na festivalu TIFF ODA v Tetovem, ki se je s podelitvijo nagrad zaključil v petek, 3. septembra.

Film je na obeh festivalih prejel nagradi, in sicer na Makedox posebno omembo, ki jo festival podeljuje za najboljši prvenec ali drugi film z utemeljitvijo: »Čudoviti film, ki nas popelje v odročen kraj in v skupnost, ki se še vedno oklepa nevarne tradicije. Film o nezdružljivi tragediji z upanjem na razrešitev skozi dialog človeške volje proti vsem pričakovanjem.« Na TIFF ODA pa je film prejel nagrado za najboljši celovečerni dokumentarni film. Žirija je svojo odločitev povzela z naslednjimi besedami: “Marija Zidar je skupaj s sodelavci iz regije ustvarila delo, ki odraža stoletno zapuščino, ki v regiji še vedno obstaja. Rezultat tega je čudovita fotografija Latifa Hasollija in regionalnega sodelovanja, pri čemer gre za izjemno kakovosten povzetek celostne drame Odpuščanja s skladnim odsevom precizne režije in z odličnim izborom kontinuitete vseh elementov, ki skupaj tvorijo izjemno celoto.”


Observacijski dokumentarec je režiserka s kosovskim direktorjem fotografije in koproducentom Latifom Hasollijem v obdobju petih let snemala v Albaniji, pripoveduje pa zgodbo o poskusu sprave med dvema družinama v odmaknjenem albanskem visokogorju, v katerem je bilo po večletnem sporu ubito 18-letno dekle. Čeprav je morilec - očetov bratranec - v zaporu, pa se dekletov oče sooča s pritiski tako tradicionalnega okolja kot sodobnega mediatorja iz prestolnice; morilčevi družini, kot kristjan, naj bi ne samo odpustil, temveč se z njo spravil - v skladu z zdaj že napol pozabljenim kanonom, albanskim plemenskim zakonom, ki je od družine žrtve zahteval ali maščevanje ali spravo.

Film je svetovno premiero doživel letos na dokumentarnem festivalu CPH:DOX v tekmovalni sekciji »Next:Wave«. Pretekli mesec je bil prikazan na Sarajevskem filmskem festivalu in Dokufest festivalu v Prizrenu, kjer je prejel glavno nagrado.

Dokumentarni film nadaljuje festivalsko pot po regiji in bo naslednji teden premierno prikazan v Bolgariji na festivalu Documental in v Srbiji na festivalu Beldocs.

V Sloveniji bo film premierno predstavljen na festivalu dokumentarnega filma DokuDoc v Mariboru v soboto, 18. septembra ob 20. uri.

Film, ki je nastal pod okriljem produkcijske hiše Vertigo (producent je Danijel Hočevar, pridružena producentka Katja Lenarčič), je bil razvit na delavnicah »BDC Discoveries« in »dok.incubator« ter predstavljen na koprodukcijskih srečanjih »Dok co-pro market« in »Last Stop Trieste«, na slednjem je prejel First Hand Fund Award.

Ekipo filma sestavljajo montažer Uroš Maksimović, so-montažerka Mariana Kozáková, zvok Miloš Drobnjaković, Julij Zornik, Jovo Kljajić, skladatelj Dimitrije Vasiljević, kolorist Teo Rižnar.

Dokumentarni film je nastal v koprodukciji z Dera Film (Kosovo), Film House Baš Čelik (Srbija) in Seagull Entertainment (Črna gora). Koproducent filma je RTV Slovenija, nastal pa je s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, Filmskega centra Srbije, Filmskega centra Črne gore in Kosovskega kinematografskega centra, ob podpori evropskega sklada Eurimages in programa Ustvarjalna Evropa MEDIA pri Evropski komisiji in v sodelovanju s Filmskim studiom Viba film, Friendly Production, NuFrame in 001.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO