5. oktober 2022

DOKUDOC IZBRANI 2022 na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani

Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC #11 je tudi letos od 15. do 18. septembra s pomenljivimi zgodbami, pogovori in delavnicami prežel bližajoči se jesenski zrak mariborskih ulic. Letošnjo žirijo, ki je odločala o DOKUDOC IZBRANIH 2022, so sestavljali novinarka in snemalka Helle Hansen, filmska kritičarka Melita Zajc in filmski producent Miha Černec.

Helle Hansen je bila kot urednica dokumentarnega filma aktivna na Danskem in Norveškem filmskem inštitutu. Med drugim je podprla filme The Look of Silence, The Painter and the Thief in Gunda, ki so bili uvrščeni v ožji izbor za Oskarja. Deluje samostojno kot filmska urednica, moderatorka in mentorica. Dr. Melita Zajc je članica društva filmskih kritikov FIPRESCI in aktivno sodeluje v okviru svetovnega združenja raziskovalcev dokumentarnega filma Visible evidence. Je stalna sodelavka vodilne evropske revije o dokumentarnem filmu Modern Times Review, sodeluje pa tudi s slovenskima filmskima revijama EKRAN in KINO!. Deluje kot predavateljica in mentorica delavnic pisanja o dokumentarnem filmu. Miha Černec je član Evropske filmske akademije in Evropske dokumentarne mreže ter predsednik Združenja slovenskih producentov. Leta 2014 se je izpopolnjeval na EAVE, leta 2015 pa na Ex-Oriente. Leta 2015 je bil izbran za Producer on the Move, leta 2019 pa se je izpopolnjeval na EAVE+. Od leta 2020 je del mreže producentov ACE.

Hansen, Zajc in Černec so za DOKUDOC IZBRANI 2022 kot celovečerec imenovali dokumentarni film Sarajevo Safari v režiji Mirana Zupaniča (75', 2022), prvič v zgodovini festivala DOKUDOC pa je bil imenovan tudi DOKUDOC IZBRANI 2022 kratkometražni film Babičino seksualno življenje (13', 2021) režiserke Urške Djukić.

O Sarajevu Safari, ki razkriva grozodejstvo, da je med obleganjem Sarajeva v letih 1992 do 1996 javnosti ostala prikrita zgodba o safariju na ljudi, je žirija zapisala: "To je film z zlobo, ki je ne boste pozabili. Čutili boste izgubo ljudi in sovražili boste, da so lahko ljudje tako okrutni. Če smo pozabili, kako nora je lahko vojna - ta film nas bo na to vedno opominjal."

O filmu Babičino seksualno življenje, ki prek osebne pripovedi podeželske babice govori o širšem vprašanju partnerskih odnosov v prvi polovici 20. stoletja, v katerih so bile ženske razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož, pa je žirija zabeležila: "To je zelo ustvarjalen, duhovit in močan film o tem, kako so babice doživljale spolno življenje. Je zanimiv, z inteligentno in duhovito animacijo in ima močan in osredotočen konec."

Ogledu projekcij sledi podelitev nagrad.
Nagrajenca bosta prejela skulpturi priznanega mariborskega umetnika Jožeta Šubica (1958), ki je podobo zasnoval na podlagi Ribaka, ki je bil vrsto let prepoznavni znak festivala. Šubic je študij na ALU v Ljubljani zaključil leta 1982, leta 1984 pa še grafično specialko pri prof. Gustavu Gnamušu. Skozi obdobja je ustvarjal v različnih tehnikah in z različnimi materiali, s čimer je zgradil prepoznavni osebni slog. Je prejemnik nagrade ZDSLU za življenjsko delo. Deluje kot svobodni umetnik v Mariboru. 

Brezplačna projekcija obeh filmov se bo odvila 17. oktobra 2022 ob 19. uri v Kinodvorani AGRFT, Aškerčeva cesta 5, Ljubljana.
Za ogled projekcij se je potrebno prijaviti na e-mail dokumentarci.si@gmail.com, saj je število sedežev omejeno.

Vir: DOKUDOC

POVEZANO