25. september 2023

Dnevi slovenskega filma v Sombotelu in prvič Monoštru

Jutri, 26. septembra se bodo zaključili 6. Dnevi slovenskega filma v Sombotelu, s projekcijo filma Inventura v Monoštru, kjer bo letos prvič potekala projekcija sodobnega  slovenskega filma z madžarskimi podnapisi. Film bo gostoval v Kino Lászla Csákányija. Monošter je sedež Zveze Slovencev na Madžarskem.

Od 18. do 20. septembra so v Sombotelu na Madžarskem potekali 6. Dnevi slovenskega filma, v okviru katerih si je madžarsko občinstvo lahko ogledalo tri slovenske celovečerne filme iz let 2020 in 2021. Otvoritveni film je bil Sanremo  (2020) režiserja Miroslava Mandića, sledila pa sta še Prasica, slabšalni izraz za žensko (2021) režiserke Tijane Zinajić in že prej omenjeni film Inventura (2021) režiserja Darka Sinka.

Sombotel je mesto s približno 80.000 prebivalci in je glavno mesto Železne županije, ter sedež univerzitetnega centra Savaria, kjer že več kot 40 let deluje tudi katedra za slovenski jezik in književnost. Monošter pa ima okoli 9000 prebivalcev in je urbano središče porabskih Slovencev. Projekcije so kot vsa leta doslej potekala v kinu Agoria-Savaria, otvoritve pa so se ob generalni konzulki Dubravki Šekoranja  udeležili vsi pomembni predstavniki in predstavnice slovenske manjšine v Porabju. Šesta izdaja je pritegnila največ gledalcev do sedaj, kar je spodbuda za nadaljnjo organizacijo tega dogodka. Vsi trije filmi so imeli madžarsko premiero na lanskoletnih 6. Dnevih slovenskega filma v Budimpešti in so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra. Projekt Dnevi slovenskega filma v Sombotelu in Monoštru je organiziran v sodelovanju Katedre za slovenski jezik in književnost v Sombotelu, Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik, Slovenskega filmskega centra – javne agencije RS, TV AS, kina Agora-Savaria, Generalnega konzulata RS v Monoštru, Državne slovenske samouprave – lokalna samouprava v Sombotelu in Zveze Slovencev na Madžarskem.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO