19. september 2024

Dnevi slovenskega filma v Sombotelu in Monoštru

Lani so v Monoštru, ki je sedež Zveze Slovencev na Madžarskem, prvič potekali Dnevi slovenskega filma. Letos se tradicija nadaljuje.

Od 23. do 25. septembra bodo na Madžarskem potekali Dnevi slovenskega filma, v okviru katerih si bo madžarsko občinstvo lahko ogledalo tri slovenske celovečerne filme. Otvoritveni film bo Zbudi me režiserja Marka Šantića, na projekciji bosta prisotna režiser in igralec Jurij Drevenšek. Naslednji dan bo na ogled Jezdeca prvenec režiserja Dominika Menceja, sledi mu Orkester v režiji Matevža Luzarja. Projekcije bodo ob 17. uri potekale v sombotelskem kinu Agoria-Savaria.

Zbudi me je najboljši igrani celovečerni film 26. Festivala slovenskega filma Portorož. Skupaj je prejel pet nagrad. Glavni junak filma je Rok, ki se zaradi začasne izgube spomina iz idiličnega turističnega kraja vrne v mesto, v katerem je odraščal. Ne spominja se ne svojega dekleta Rine ne svoje problematične preteklosti. Med prizadevanjem, da bi mlajšega brata Jureta obvaroval pred slabo družbo, se je prisiljen ponovno soočiti z nekdanjim življenjem. V glavnih vlogah nastopajo Jure Henigman, Timon Šturbej, Nataša Barbara Gračner in Jurij Drevenšek. Šantić pri filmu sodeluje z izkušeno mednarodno ekipo ter znanimi slovenskimi igralci. Scenarij so napisali Marko Šantić, Goran Vojnović in hrvaška scenaristka Sara Hribar. Direktor fotografije je Ivan Zadro, scenograf Marco Juratovec, kostumografinja Tina Bonča, oblikovalka maske Lija Ivanič. Glasbo za film je napisal francosko-avstrijski skladatelj Jan Visocky. Nastal je v produkciji Vertiga.

Jezdeca je film ceste, ki je leta 2022 na Festivalu slovenskega filma Portorož prejel pet vesen in nagrado občinstva. Pripoveduje o najboljših prijateljih Tomažu in Antonu iz majhne vasi, ki predelata vsak svoj moped v chopper in se podata na pot. V iskanju svobode ter ljubezni potujeta skozi sanje preteklosti in vizije prihodnosti. Na poti po Sloveniji in Hrvaški, ki sta se ravno odcepili od Jugoslavije, ju spremljata mlada ubežnica s skrivnostno preteklostjo in stari motorist. Osebne vrednote so na preizkušnji, svobodna volja pa vprašljiva. V glavnih vlogah nastopajo Petja Labović, Timon Šturbej, Anja Novak in srbski igralec Nikola Kojo. Direktor fotografije je Janez Stucin, scenografka Iva Rodić, kostumografka Katarina Zaninović, oblikovalka maske Tatjana Lipanović in montažer Andrej Nagode. Film je nastal v produkciji Staragare.

V komični drami Orkester spremljamo razposajene člane pihalnega orkestra, ki se odpravijo na koncert v pobrateno avstrijsko mesto. Dogajanje opazujemo skozi probleme različnih likov: mladega voznika avtobusa, ki se trudi pridobiti zaupanje starejšega kolega, tega pa je strah, da bo izgubil službo, najstnice, ki jo prizadene očetovo brezskrbno uživanje na gostovanju, skozi peripetije dveh članov orkestra, ki pomotoma pristaneta pri avstrijskih gostiteljih, kjer ne moreta brzdati svoje žurerske narave, in skozi zgodbo žena, ki ostanejo same v domačem kraju. Pet zgodb nazorno prikaže izkušnjo gostovanja in posledice, ki jih nosijo udeleženci. V filmu poleg poklicnih igralcev, kot so Gregor ZorcVesna PernarčičGregor ČušinMojca FunklJernej Kogovšek in Gaber Terseglav, nastopajo tudi člani Pihalnega orkestra Svea Zagorje. Film je na Festivalu slovenskega filma Portorož leta 2022 prejel 3 vesne, v tem letu je bil tudi kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja. Leto za tem je režiser za film prejel nagrado Prešernovega sklada za celovečerni film. Luzar je pri ustvarjanju filma tesno sodeloval z direktorjem fotografije Simonom Tanškom, scenografko Katjo Šoltes, montažerko Jeleno Maksimović, kostumografko Nadjo Bedjanič, oblikovalko maske Evo Uršič in oblikovalcem zvoka Julijem Zornikom. Producent filma je Gustav film.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in bodo podnaslovljeni v madžarskem jeziku. Film Jezdeca bo opremljen tudi z angleškimi podnapisi. Projekt Dnevi slovenskega filma v Sombotelu in Monoštru je organiziran v sodelovanju Katedre za slovenski jezik in književnost v Sombotelu, Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik, Slovenskega filmskega centra – javne agencije RS, TV AS, kina Agora-Savaria, Generalnega konzulata RS v Monoštru, Državne slovenske samouprave – lokalna samouprava v Sombotelu in Zveze Slovencev na Madžarskem.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO