26. maj 2023

Dnevi slovenskega filma v Pulju

Sinoči so se v Pulju zaključili tradicionalni Dnevi slovenskega filma, ki so potekali med 22. in 25. majem. V ponedeljek so se 7. Dnevi slovenskega filma začeli s projekcijo filma Orkester Matevža Luzarja, se v torek nadaljevali z Inventuro Darka Sinka. V sredo je svoj film ceste Dedek gre na jug občinstvu v Pulju osebno predstavil režiser Vinci Vogue Anžlovar, sinoči pa so se Dnevi slovenskega filma zaključili s projekcijo filma Prasica, slabšalni izraz za žensko v režiji Tijane Zinajić. Filmi so se vrteli v Kinu Valli in po besedah prikazovalca, so bili hrvaški gledalci nad izborom navdušeni.

Uverturo v Dneve slovenskega filma v Pulju je odigral Orkester Matevža Luzarja, ki spremlja razposajene člane pihalnega orkestra iz Zasavja, ko se odpravijo na koncert v pobrateno avstrijsko mesto. Skozi prepletanje petih zgodb oziroma zornih kotov v gledalca pronica izkušnja turneje (v resnici pa mnogo več kot to), kot jo doživljajo: mladi voznik avtobusa, ki se trudi pridobiti zaupanje svojega starejšega kolega, tega pa je strah, da bo izgubil službo; najstnica, ki jo prizadene očetovo brezskrbno uživanje na gostovanju; člana orkestra, ki pomotoma pristaneta pri avstrijskih gostiteljih, kjer ne moreta brzdati svoje žurerske narave; in žene, ki ostanejo same v domačem kraju. Avtentično lokalno zgodbo, ki pa naslavlja tudi povsem univerzalne teme, je želel režiser prikazati na čim bolj pristen način, zato je poleg poklicnih igralcev, kot so Gregor Zorc, Vesna Pernarčič, Gregor Čušin, Mojca Funkl, Jernej Kogovšek, Gaber Terseglav ter priznani avstrijski igralci Alexander Mitterer, Klaudia Reichenbacher in Maria Hofstätter, angažiral tudi člane Pihalnega orkestra SVEA Zagorje. Orkester je bil slovenski kandidat za nominacijo za oskarja v kategoriji najboljši mednarodni film, sicer pa je dobil več mednarodnih nagrad. Matevž Luzar je denimo prejel nagrado za najboljšega režiserja na festivalih v Skopju in v Pekingu, doma pa najvišje kulturno priznanje nagrado Prešernovega sklada.

Drama Inventura Darka Sinka je premiero dočakala na festivalu v San Sebastianu. Na 24. Festivalu Slovenskega filma v Portorožu pa je film dobil 5 nagrad. Glavni igralec Radoš Bolčina je za odlično vlogo prejel vesno za najboljšega igralca. Igra priletnega asistenta na ekonomski fakulteti Borisa, ki živi povprečno, precej dolgočasno življenje. Pa vendar mu nekega večera nekdo streže po življenju. Dva strela skozi okno ga zgrešita, toda v moža, »ki je preveč dolgočasen, da bi ga kdo hotel ubiti«, se naselita strah in dvom o ljudeh, ki ga obdajajo, in o odnosih, ki jih je doslej imel za samoumevne. V filmu nastopajo še Renato Jenček, Mojca Partljič, Žan Koprivnik, Janez Škof, Davor Janjić, Veronika Drolc in Mojca Ribič.

Igrani celovečerni film Dedek gre na jug režiserja Vincija Vogua Anžlovarja je zgodba o pravi ljubezni in iskrenem prijateljstvu, kot je film ceste, ki sloni tudi na avtobiografskih elementih, opisal režiser sam. »Dedka« je Anžlovar posnel 30 let po svoji veliki uspešnici Babica gre na jug iz leta 1991, v njem pa se ostarela glasbenika (Vlado Novak in Boris Cavazza) v iskanju ljubezni in mladostnih dni odpravita na jug. Pot jima prekriža vzhajajoča mlada pevka (Zala Djurić) in skupaj se zapletejo v pustolovščino življenja. V filmu igrajo še Goran Navojec, Senko Velinov, Jasna Diklić, Maruša Majer, Nenad Tokalić, Jonas Žnidaršič, Dario Varga, Primož Pirnat, Ksenija Mišić, Timon Šturbej in drugi.

Dneve slovenskega filma je, kot rečeno, zaključil celovečerni prvenec režiserke Tijane Zinajić Prasica, slabšalni izraz za žensko. V filmu spremljamo zgodbo mlade slikarke Eve, ki ji gre trenutno v življenju narobe skoraj vse. Znajde se v čudnem razmerju z mentorjem, najboljša prijateljica se seli v Berlin, za delo v knjigarni ne dobi plačila in vrh vsega ji tik pred 27. rojstnim dnevom že tri mesece izostaja menstruacija. Zave se, da mora spremeniti način življenja, a kje se stvari lotiti? Poleg protagonistke Lize Marijine v filmu igrajo še Tosja Flaker Berce, Jure Henigman, Lea Cok, Jernej Kogovšek, Nika Rozman, Špela Rozin, Sebastijan Horvat, Davor Janjić, Matej Puc, Nina Valič, Ana Urbanc in Vesna Pernarčič. Na 24. Festivalu Slovenskega filma v Portorožu je film prejel 7 vesen in obveljal za najboljši film leta.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in so se v Pulju odvrteli opremljeni s hrvaškimi podnapisi. Organizatorji Dni slovenskega filma v Pulju so Slovensko kulturno društvo Istra – Pula, v sodelovanju s Pula film festivalom in Kinom Valli ter Slovenskim filmskim centrom. Glavna pokrovitelja dogodka sta Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu in Svet za narodne manjšine Republike Hrvaške. Dogodek sta podprla tudi Istrska županija in mesto Pulj.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO