22. oktober 2023

Darko Štante snema film Izgubljeni sin

Začelo se je snemanje drugega igranega celovečernega filma režiserja in scenarista Darka Štanteta z naslovom Izgubljeni sin.

Andrej (Jure Henigman) je uspešen kriminalist, ki dela na primerih družinskega nasilja. Na eni od intervencij se izkaže, da je nasilnež njegov odtujeni mlajši brat Kristian (Nejc Cijan Garlatti), s katerim se nista videla že dvanajst let. Andreja začne preganjati občutek krivde, ker je pred mnogimi leti odšel od doma, Kristiana in mamo pa prepustil nasilnemu očetu (Igor Samobor). Bratu skuša zato na vsak način pomagati, pri tem pa mu postaja nevarno podoben in s tem postavlja svoje osebno in profesionalno življenje na kocko.

Scenarij je režiser Darko Štante razvijal na scenaristični delavnici ScripTest ter skupaj s producentko Nino Robnik na mednarodni delavnici Eave. Režiser je o svoji režijski viziji povedal: »S filmom želim na realističen način prikazati dinamiko odnosov med posamezniki v različnih življenjskih obdobjih, ki so odraščali v družinah, kjer so bili žrtve raznih oblik nasilja. Sprašujem se ali je možno prekiniti krog nasilja, ki se pogosto prenaša iz generacije v generacijo in ko žrtev postane nasilnež. Navkljub težki zgodbi, ki jo obravnavam pa stremim k temu, da bi ustvaril film, ki bi komuniciral s čim širšim občinstvom in omogočil prostor za diskurz o obravnavani temi.«

Darko Štante je leta 2018 s svojim prvencem Posledice, ki je imel svetovno premiero na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu, doživel precejšen uspeh. Film je bil prikazan na preko 40 filmskih festivalih in je prejel številne nagrade. Med drugim so Posledice na 21. Festivalu slovenskega filma prejele pet nagrad (3 vesne za režijo, glavnega (Matej Zemljič) in stranskega igralca (Timon Šturbej), nagrado občinstva in žirije FIPRESCI). Film je v kinodistribucijo prišel v ZDA, Franciji, Nemčiji, na Tajvanu, v Združenem kraljestvu in Kanadi, odkupile pa so ga tudi pretočne platforme HBO, Amazon Prime in drugi VOD kanali.

Drugi igrani celovečerni film Darka Štanteta Izgubljeni sin bo filmska ekipa snemala 30 dni na več lokacijah v Ljubljani in okolici ter v Trstu. V filmu igrajo še Lara Vouk, Tamara Avguštin, Goran Bogdan, Svit Šturbej, Nika Rozman, Liam Benjamin Štante, Timon Šturbej in Matej Zemljič. Direktor fotografije je Peter Zeitlinger, scenograf Miha Knific, kostumografinja Nikolina Kostanjšek, oblikovalka maske Matea Katunar, montažerka pa Sara Gjergek. Drama Izgubljeni sin nastaja v produkciji Staragare; producenta sta Miha Černec in Nina Robnik ter v mednarodni soprodukciji hrvaške produkcijske hiše Propeler (producenta Boris T. Matić in Lana Matić), Kaval Filma iz Severne Makedonije (producent Robert Jazadzizki) in grškega Graal filma (s producentko Konstantino Staurianou). Film so finančno podprli Slovenski filmski center, RTV Slovenija, Viba film, Hrvaški AV center, Agencija za film Severne Makedonije, program Media in iniciativa Re-Act.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO