25. oktober 2022

25. FSF Portorož svečano odprla kinotečna projekcija restavrirane kopije Čápove Vesne

Danes ob 19. uri smo v Glavni dvorani Avditorija Portorož uradno odprli 25. Festival slovenskega filma Portorož. Svečano otvoritev, ki so jo obiskali tudi državna sekretarka za kulturo v kabinetu predsednika Vlade RS dr. Kaja Širok, vodja kabineta na Ministrstvu za kulturo Nina Ukmar in župan Občine Piran Đenio Zadković, je povezoval Toni Cahunek, z glasbenimi točkami pa jo je popestril Jure Ivanušič.

25. FSF Portorož že drugič poteka pod taktirko režiserja Bojana Labovića. Ker letos obeležujemo vrsto obletnic, med katerimi še posebej izpostavljamo 50. obletnico smrti filmskega režiserja, scenarista in montažerja Františka Čápa, ki je zadnja leta svojega življenja preživel prav v Portorožu, je otvoritvena čast pripadla kinotečni projekciji njegove zimzelene uspešnice Vesna. Ogledali smo si slovensko premiero restavrirane kopije, ki jo je restavrirala in digitalno obnovila Slovenska kinoteka v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu Republike Slovenije in Slovenskim filmskim centrom, javno agencijo RS.

Na otvoritveni slovesnosti smo podelili tudi Badjurovo nagrado za življenjsko delo filmski in gledališki igralki Mileni Zupančič, ki ji je posvečena tudi razstava v Beli dvorani Avditorija. Obrazložitev je prebrala Polona Juh, članica komisije za nagrado Metoda Badjure.

Občinstvo je nagovorila tudi direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar, ki je poudarila uspešnost slovenskih producentov pri pridobivanju finančnih sredstev v tujini in povedala, da so samo za celovečerne filme, ki so prikazani na letošnjem FSF Portorož, producenti pridobili skoraj 30 % vseh sredstev iz kar 11 različnih držav. »Kreativna moč slovenskih filmskih ustvarjalcev sodi v sam vrh evropske kinematografije. Prepričana sem, da boste tudi kot gledalci filmov na FSF lahko uživali v raznolikosti letošnjih filmskih kreacij,« je zaključila Bučar.

Osrednji slovenski filmski dogodek bo v slabem tednu dni ponudil pregled izbrane slovenske filmske produkcije igranih, dokumentarnih in animiranih filmov vseh dolžin. V pregled programske komisije je prispelo 174 prijav, v uradni program festivala pa se je uvrstilo 108 filmov, od tega 63 v Tekmovalni program: 11 celovečernih, 5 celovečernih filmov iz selekcije Filmi 30, 19 kratkih, 3 srednjemetražni, 10 manjšinskih koprodukcij in 15 študijskih kratkih filmov.

25. FSF Portorož še vedno ohranja usmeritve, ki jih je uvedel v preteklem letu – filmski evro, okolju prijaznejši pristop in naziv »prijatelj slovenskega filma« (častni gost, ki je tesno povezan s slovensko filmsko produkcijo ali slovenskim občinstvom), ki ga letos nosi hrvaški režiser Rajko Grlić.

Bogat je tudi spremljevalni glasbeni program, ki ga kurira Brane Rončel.

Festival se bo sklenil v nedeljo, 30. oktobra, s svečano podelitvijo vesen, najvišjih nacionalnih odličij na področju filmske umetnosti.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO