Rudi Omota: prezrto poglavje slovenske kinematografije

  • Celovečerni dokumentarni film
  • 60'
  • 2004
  • Slovenija

Zgodba o Rudiju Omoti je zgodba o stoletju, ki se je izteklo, o filmih, ki so se posneli in o človeku, ki še vedno živi in ustvarja. Rudi Omota je slovenska filmska figura »par excellence«. Je tehnični inovator svetovnega formata, tonski tehnik in eden redkih še živečih slovenskih pionirjev, ki lahko osvetli vse podrobnosti razvoja slovenske kinematografije od začetkov Emona filma pa do sodobnega

Zgodba o Rudiju Omoti je zgodba o stoletju, ki se je izteklo, o filmih, ki so se posneli in o človeku, ki še vedno živi in ustvarja. Rudi Omota je slovenska filmska figura »par excellence«. Je tehnični inovator svetovnega formata, tonski tehnik in eden redkih še živečih slovenskih pionirjev, ki lahko osvetli vse podrobnosti razvoja slovenske kinematografije od začetkov Emona filma pa do sodobnega Viba filma. Rudi Omota je med drugim sestavil prvo zvočno kamero, na noge postavil prvo piratsko radijsko postajo, izumil slovenske filmske podnapise, naredil prvi slovenski walkman, prvi slovenski zvočni kino in prvo magnetoskopsko mešalno mizo. Kot tonski mojster je sodeloval pri prvem slovenskem zvočnem celovečercu Na svoji zemlji, med njegovimi filmskimi in tonskimi posnetki pa je tudi legendarna kukavica. Izjemno dokumentarno vrednost ima njegov posnetek zadnjega koncerta Akademskega pevskega zbora pod vodstvom Franceta Marolta. Film se osredotoča na življenjsko pot Rudija Omote, od zgodnjega otroštva pa vse do danes, ko mu želja po novih tehničnih pogruntavščinah še vedno ne da miru. Skozi anekdote in dramatične preobrate nas popelje Omota sam, pri 95-letih še vedno izjemno lucidna osebnost.

Režija Dražen Štader
Zasedba Rudi Omota, Marko Pöschl, Borko Radešček
Nagrade 1 nagrada
abecedni vrstni red

scenarij

scenarist

režija

režiser

produkcija

producent

fotografija

direktor fotografije

montaža

montažer

produkcija

produkcija
posebno priznanje
žirije
2004

Oba filma (ki prejmeta posebno priznanje, op.p.) dosegata standarde, ki jih slovenski dokumentarci dosežejo le redko.

Alternativni naslovi
Rudi Omota: Hidden Chapter of Slovenian Cinematography (angleščina)
Produkcijske države
Slovenija
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,33:1 (4:3)
Trajanje in dolžina
60'
Barva
barvni in črno-beli
Zvok
stereo
Prikazovalni format
video Betacam
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Ocenjeni proračun
78,794.00 EUR

Stik z uredništvom