Poštar

  • Celovečerni dokumentarni film
  • 52’
  • 2007
  • Slovenija
Poštar je slovenski celovečerni dokumentarni film, v katerem nastopa Aleks Madalu.
Režija Damjan Kozole
Zasedba Aleks Madalu
Nagrade 1 nagrada
movie poster placeholder
abecedni vrstni red

scenarij

scenarist

režija

režiser

produkcija

producent
(RTV Slovenija)
producent

fotografija

direktor fotografije

glasba

avtor glasbe

montaža

montažer
montažer
(on-line)
koordinatorka produkcije
asistent kamere
nadzornica poprodukcije
(RTV Slovenija)
izvajalec glasbe
(bobni)
izvajalec glasbe
(električna kitara)
izvajalec glasbe
(harmonika)
izvajalec glasbe
(kitara)
izvajalka glasbe
(violina)
izvajalec glasbe
(tolkala)
izvajalec glasbe
(bas)
računovodja
tajnica produkcije

produkcija

produkcija
produkcija
Župančičeva nagrada
izjemen doprinos
2008

Župančičevo nagrado za leto 2008 prejme filmski režiser in scenarist Damjan Kozole

Ljubljana ima v Damjanu Kozoletu, filmskem režiserju svetovnega ugleda, katerega filmi so bili uvrščeni na več kot sto svetovnih filmskih festivalov, prejeli 20 nagrad in doživeli nadpovprečen obisk tudi v domačih kinematografih, rojenega filmskega umetnika, ki s svojimi filmi postavlja spomenik mestu in njegovim ljudem v času t. i. tranzicije, polne življenjskih stisk in omejitev. To še posebej velja za oba filma, ki ju je umetnik posnel v zadnjem letu: Poštar in Za vedno.

Oba filma sta nastala z nizkimi proračunskimi sredstvi, kakor jih slovenski kinematografiji odmerja kulturna politika zadnjih let, a ju to v ničemer ne omejuje, da se ne bi polno izrazila v svojem žanru: Poštar z dokumentarno pristnostjo upodobljenega realnega lika, ki s prestavitvijo v filmsko resničnost filozofsko odslika svoj simbolični poklic in čas družbene utesnjenosti, Za vedno pa s precizno psihološko študijo kompleksnega partnerskega razmerja, ki ga usodno določajo in vodijo v nasilnost odrinjene osebne travme, gledalca pa se dotaknejo z intenzivno igralsko prezenco obeh junakov. Film je bil januarja prikazan na filmskem festivalu v Rotterdamu, kamor se uvrstijo filmi z izrazitimi avtorskimi poetikami.

Ljubljana Damjanu Kozoletu podeljuje Župančičevo nagrado za oba zadnja ljubljanska filma, ki s svojo umetniško prodornostjo prispevata k prepoznavnosti slovenske prestolnice in države Slovenije v svetu, pa tudi kot poklon njegovi umetnosti, ki želi biti obenem spodbuda za njegove prihodnje prepričljive filmske upodobitve Ljubljane in življenja v njej.

Produkcijske države
Slovenija
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Trajanje in dolžina
52 minut
Barva
barvni
Zvok
stereo
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Ocenjeni proračun
150,000.00 EUR

Stik z uredništvom