New Neighbours: Korak bliže

  • Dokumentarna TV epizoda
  • 25'
  • 2019
  • Slovenija

Danes 6-članska kurdska družina Hasan Khalil je pred osmimi leti zaradi vojne zapustila rodni kraj na severu Sirije. Njihovo potovanje brez znane končne destinacije je trajalo celih sedem let: Irak, Turčija, Grčija … Na poti sta se rodila najmlajša sinova. Pred prihodom v Slovenijo za to državo še nikoli niso slišali. Mama Romat, srce družine, se na obrobju Ljubljane trudi, da bi tu na novo pognal

Danes 6-članska kurdska družina Hasan Khalil je pred osmimi leti zaradi vojne zapustila rodni kraj na severu Sirije. Njihovo potovanje brez znane končne destinacije je trajalo celih sedem let: Irak, Turčija, Grčija … Na poti sta se rodila najmlajša sinova. Pred prihodom v Slovenijo za to državo še nikoli niso slišali. Mama Romat, srce družine, se na obrobju Ljubljane trudi, da bi tu na novo pognali korenine. V Sloveniji jim je všeč, veliko stvari jih spominja na rodno Sirijo. Kljub temu s sosedi nimajo nobenih stikov. To opaža tudi Zinka, ki stanuje v hiši čez cesto, od koder pogosto opazuje živahno dogajanje na dvorišču treh begunskih družin. Bo ostalo le pri opazovanju prišlekov z varne razdalje ali bo kdo le naredil korak bliže?

scenarij

scenaristka

režija

režiser

produkcija

fotografija

direktor fotografije

montaža

montažer

zvok

oblikovalec zvoka
snemalec zvoka
snemalec zvoka
kolorist
kolorist
grafični oblikovalec
raziskovalka

produkcija

tehnična podpora
DOKUDOC posebna omemba
za dokumentarni film
2020

Utemeljitev: Žirija posebej omenja film KORAK BLIŽE Jerneja Kastelca. Avtor prinaša temo migrantov in migracij v zgodbi spoznavanja in druženja slovenske družine in prispelih beguncev, novih sosedov, ki živijo v bližnji hiši. Družina iz Sirije si goreče želi ostati in živeti v Sloveniji, otroci pa iti v šolo. Zvedava soseda spodbudi spoznavanje s prišleki. Brez zgodovinskih in geopolitičnih dram in razlik si med seboj izmenjujejo izkušnje, običaje, kulinarične recepte, slovenske in sirijske, ter čustvene dileme in krize, ki so jih prestali v preteklih desetletjih. Najmlajša generacija komunicira brez predsodkov in svobodno. Zgrajeno prijateljstvo je iskreno. Film izžareva optimizem, zaradi česar je edinstven.

Alternativni naslovi
One Step Closer (angleščina)
Produkcijske države
Slovenija
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Trajanje in dolžina
25'
Barva
barvni

Stik z uredništvom