Filmski obzornik 35

  • Kratki dokumentarni film
  • 16’
informativni
  • 1949
  • Jugoslavija (Slovenija)
  1. Frontne brigade v Ljubljani
  2. Kmetijska šola v Mariboru
  3. Gozdni požari

  1. FRONTNE BRIGADE V LJUBLJANI Osvobodilna fronta Ljubljana organizira delovne brigade na 51 različnih gradbiščih. Ljubljančani se izkažejo pri gradnji cest, zadružnih domov, trgov in drugih objektov. Za svoje delo prejmejo več nagrad, tudi prehodno zastavo. Posamezniki so za svoj doprinos posebej odlikovani.

direktorji fotografije: Milan Pogačar, Žaro Tušar, Srečko Pavlovčič / montažer: Boris Štrozak

  1. KMETIJSKA ŠOLA V MARIBORU Dijaki se odpravljajo na polje, v sadovnjake in hleve kjer pridobivajo praktično znanje. Pridobljene izkušnje podkrepijo pri teoretičnem pouku v šoli.

scenarist in režiser: Janez Ovsec / direktor fotografije: Rudi Vavpotič

  1. GOZDNI POŽAR Požari so velika nevarnost za gozdove. Previdnost obiskovalcev gozdov je zato izrednega pomena. Ne le da požari ogrožajo okoliške prebivalce, ampak tudi uničijejo pomembno surovino za industrijo. Enako kot preventiva, je pomembno tudi pravilno organizirano gašenje.

scenarist in režiser: Boris Režek / direktor fotografije: Milan Kumar

Režija Janez Ovsec, Boris Režek
Zasedba Marjan Zadnikar
Zanimivost

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom. Obzorniki so bili predvajani v kinodvoranah, običajno pred celovečernim filmom rednega programa. Nekakšni predhodniki TV dnevnika, so ljudem prvič avdiovizualno podali novice iz Slovenije. Vsebinsko so zajeli vsa področja družbenega življenja. V prvih številkah je bila v ospredju politična tematika, obnova od vojne porušene države in fizkultura. Z leti sta v ospredje vse bolj prihajali hitro razvijajoči se industrija in umetnost. Za nastanek Filmskih obzornikov imajo največjo zaslugo filmski delavci, ki so si po zgledu jugoslovanskega tednika Filmske novosti želeli ustvariti lastno revijo, ki bi se vsebinsko osredotočala izkjlučno na novice iz Slovenije. To jim je uspelo pod okriljem Triglav filma, ki je vsem številkam Filmskih obzornikov služil kot producent, in Ministrstva za prosveto, ki jih je financiralo. Obzorniki so ne le pomemben zgodovinski vir, ki s slikovnim gradivom sistematično pričajo o povojnem dogajanju na naših tleh, temveč so v času nastajanja bili pomembna šola slovenskim filmskim ustvarjalcem na vseh področjih. Pod mentorstvom izkušenih kolegov so se kalile nove generacije filmarjev, med katerimi so mnogi zgradili bogato filmsko kariero in se podpisali pod filme, ki danes veljajo za klasike slovenske filmske zgodovine. V prvih številkah so bili izpostavljeni le direktorji fotografije, pod šestega se je podpisal tudi oblikovalec glasbe, pod sedmega scenarist, sledili so režiserji, uredniki, oblikovalci zvoka in drugi. Skozi ustvarjanje obzornikov se je tako širila ozaveščenost fimskih poklicev, ne le med gledalci, temveč tudi med avtorji. Slednji so svoje zasluge v obzornikih podpisali pod posamezne novice znotraj vsake številke obzornika, vendar to beleženje ni bilo redno in sistematično, zato pri marsikateri novici avtorstvo ni znano.

movie poster placeholder
vrstni red špice
napovedovalec
(glas)

scenarij

scenarist
scenarist

režija

režiser
režiser

fotografija

direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije

glasba

avtor glasbe
(špica)

montaža

montažer
montažerka

zvok

oblikovalec zvoka
direktor filma
urednik

produkcija

produkcija
Alternativni naslovi
Film Review 35 (angleščina)
Žanr
informativni
Produkcijske države
Jugoslavija (Slovenija)
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,37:1 Academy
Trajanje in dolžina
16 minut / 427 metrov
Zvok
mono
Snemalni format
film 35mm
Prikazovalni format
film 35mm
Dostopnost
Dostopnost
Slovenski Filmski Arhiv pri Arhivu RS
Ljubljana, Slovenija
Glince-Podutik
Maribor, Slovenija
kmetijska šola

Stik z uredništvom