Filmski obzornik 31

  • Kratki dokumentarni film
  • 20’
informativni
  • 1948
  • Jugoslavija (Slovenija)

II. kongres Komunistične partije Slovnije

II. KONGRES KOMUNISTIČNE PARTIJE SLOVENIJE 11. novembra v veliki unionski dvorani v Ljubljanil poteka II. kongres KPS, ki ga otvori Miha Marinko. V govorih se zvrstijo Boris Kidrič, Ivan Regent, Edvard Kardelj in drugi delegati, ki poročajo o delovanju posameznih komitejev. Zbrani se spomnijo padlih v vojni, nadalje beseda teče o obnovi države, razvoju gospodarstva, ustanavljanju zadružništva in kmetijstvu, o kulturnem in družabnem življenju ter delovnih akcijah. Kongres pozdravijo pionirji. Po zasedanju delegati izvolijo novi Centralni komite KPS. Po celodnevnem zasedanju delegate obišče in nagovori predsednik Tito.

Režija Igor Pretnar
Zasedba Josip Broz Tito, Edvard Kardelj, Boris Kidrič
Zanimivost

Pomembnost II. kongresa Komunistične partije Slovenije so filmski ustvarjalci počastili z 31. obzornikom, ki je v celoti posvečen temu dogodku. Pri izdaji je sodelovalo več filmskih delavcev kot pri o

Pomembnost II. kongresa Komunistične partije Slovenije so filmski ustvarjalci počastili z 31. obzornikom, ki je v celoti posvečen temu dogodku. Pri izdaji je sodelovalo več filmskih delavcev kot pri običajnih številkah. Ti so posnetke kongresa dopolnili z arhivskim gradivom in s tem vsebinsko zaokrožili razpravo delegatov.

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom. Obzorniki so bili predvajani v kinodvoranah, običajno pred celovečernim filmom rednega programa. Nekakšni predhodniki TV dnevnika, so ljudem prvič avdiovizualno podali novice iz Slovenije. Vsebinsko so zajeli vsa področja družbenega življenja. V prvih številkah je bila v ospredju politična tematika, obnova od vojne porušene države in fizkultura. Z leti sta v ospredje vse bolj prihajali hitro razvijajoči se industrija in umetnost. Za nastanek Filmskih obzornikov imajo največjo zaslugo filmski delavci, ki so si po zgledu jugoslovanskega tednika Filmske novosti želeli ustvariti lastno revijo, ki bi se vsebinsko osredotočala izkjlučno na novice iz Slovenije. To jim je uspelo pod okriljem Triglav filma, ki je vsem številkam Filmskih obzornikov služil kot producent, in Ministrstva za prosveto, ki jih je financiralo. Obzorniki so ne le pomemben zgodovinski vir, ki s slikovnim gradivom sistematično pričajo o povojnem dogajanju na naših tleh, temveč so v času nastajanja bili pomembna šola slovenskim filmskim ustvarjalcem na vseh področjih. Pod mentorstvom izkušenih kolegov so se kalile nove generacije filmarjev, med katerimi so mnogi zgradili bogato filmsko kariero in se podpisali pod filme, ki danes veljajo za klasike slovenske filmske zgodovine. V prvih številkah so bili izpostavljeni le direktorji fotografije, pod šestega se je podpisal tudi oblikovalec glasbe, pod sedmega scenarist, sledili so režiserji, uredniki, oblikovalci zvoka in drugi. Skozi ustvarjanje obzornikov se je tako širila ozaveščenost fimskih poklicev, ne le med gledalci, temveč tudi med avtorji. Slednji so svoje zasluge v obzornikih podpisali pod posamezne novice znotraj vsake številke obzornika, vendar to beleženje ni bilo redno in sistematično, zato pri marsikateri novici avtorstvo ni znano.

movie poster placeholder
abecedni vrstni red

režija

režiser

fotografija

direktor fotografije

glasba

avtor glasbe

montaža

montažer

zvok

oblikovalec zvoka
snemalec
snemalec
snemalec
snemalec
snemalec
asistentka kamere
asistent montaže
dirigent

produkcija

produkcija
Alternativni naslovi
Film Review 31 (angleščina)
Žanr
informativni
Produkcijske države
Jugoslavija (Slovenija)
Jezik
slovenščina, srbohrvaščina
Tehnični podatki
Trajanje in dolžina
20 minut / 562 metrov
Zvok
mono
Snemalni format
film 35mm
Prikazovalni format
film 35mm
Dostopnost
Dostopnost
Slovenski Filmski Arhiv pri Arhivu RS
Ljubljana, Slovenija
dvorana Union

Stik z uredništvom