Filmski obzornik 28

  • Kratki dokumentarni film
  • 16’
informativni
  • 1948
  • Jugoslavija (Slovenija)
  1. Žene v novih poklicih
  2. Prvi slovenski umetniški film
  3. Plavanje, vir zdravja in moči

  1. ŽENE V NOVIH POKLICIH Ženske so pomembna delovna sila v vseh vejah industrije. Delajo v rudnikih, na poljih, laboratorijih, na železnici in so poslanke, inovatorke in udarnice. Skrbijo za družino, se ukvarjajo s fizkulturo in se vklučijejo v družabno, kulturno in politično življenje.

direktor fotografije: Viki Pogačar

  1. PRVI SLOVENSKI UMETNIŠKI FILM Iz zakulisja snemanja filma Na svoji zemlji in prizori iz filma.

direktorja fotografije: Ivan Marinček in Rudi Vavpotič

  1. PLAVANJE, VIR ZDRAVJA IN MOČI Z urejenimi kopališči plavanje postaja najpupolarnejša panoga slovenske fizkulture. Plavanja se pionirji učijo v plavalni šoli. Starejši, izkušeni plavalci trenirajo skoke v vodo, plavanje in vaterpolo. Kopališča v prostem času obiskujejo ljudje vseh starosti in poklicev.

scenarist in režiser: Jože Tiran / direktor fotografije: Viki Pogačar / montažer: Boris Štrozak / avtor glasbe: Bojan Adamič

Režija Jože Tiran
Zasedba Ivan Pengov
Zanimivost

Film Na svoji zemlji je režiral France Štiglic, kot direktor fotografije se je podpisal Ivan Marinček. Oba sta bila pomembna soustvarjalca Filmskih obzornikov.

Filmski obzorniki so prvi redno izhaj

Film Na svoji zemlji je režiral France Štiglic, kot direktor fotografije se je podpisal Ivan Marinček. Oba sta bila pomembna soustvarjalca Filmskih obzornikov.

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom. Obzorniki so bili predvajani v kinodvoranah, običajno pred celovečernim filmom rednega programa. Nekakšni predhodniki TV dnevnika, so ljudem prvič avdiovizualno podali novice iz Slovenije. Vsebinsko so zajeli vsa področja družbenega življenja. V prvih številkah je bila v ospredju politična tematika, obnova od vojne porušene države in fizkultura. Z leti sta v ospredje vse bolj prihajali hitro razvijajoči se industrija in umetnost. Za nastanek Filmskih obzornikov imajo največjo zaslugo filmski delavci, ki so si po zgledu jugoslovanskega tednika Filmske novosti želeli ustvariti lastno revijo, ki bi se vsebinsko osredotočala izkjlučno na novice iz Slovenije. To jim je uspelo pod okriljem Triglav filma, ki je vsem številkam Filmskih obzornikov služil kot producent, in Ministrstva za prosveto, ki jih je financiralo. Obzorniki so ne le pomemben zgodovinski vir, ki s slikovnim gradivom sistematično pričajo o povojnem dogajanju na naših tleh, temveč so v času nastajanja bili pomembna šola slovenskim filmskim ustvarjalcem na vseh področjih. Pod mentorstvom izkušenih kolegov so se kalile nove generacije filmarjev, med katerimi so mnogi zgradili bogato filmsko kariero in se podpisali pod filme, ki danes veljajo za klasike slovenske filmske zgodovine. V prvih številkah so bili izpostavljeni le direktorji fotografije, pod šestega se je podpisal tudi oblikovalec glasbe, pod sedmega scenarist, sledili so režiserji, uredniki, oblikovalci zvoka in drugi. Skozi ustvarjanje obzornikov se je tako širila ozaveščenost fimskih poklicev, ne le med gledalci, temveč tudi med avtorji. Slednji so svoje zasluge v obzornikih podpisali pod posamezne novice znotraj vsake številke obzornika, vendar to beleženje ni bilo redno in sistematično, zato pri marsikateri novici avtorstvo ni znano.

movie poster placeholder
abecedni vrstni red
napovedovalec
(glas)

scenarij

scenarist

režija

režiser

fotografija

direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije

glasba

avtor glasbe
(špica)
avtor glasbe

montaža

montažer

zvok

oblikovalec zvoka
urednik

produkcija

produkcija
Alternativni naslovi
Film Review 28 (angleščina)
Žanr
informativni
Produkcijske države
Jugoslavija (Slovenija)
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,37:1 Academy
Trajanje in dolžina
16 minut / 437 metrov
Zvok
mono
Snemalni format
film 35mm
Prikazovalni format
film 35mm
Dostopnost
Dostopnost
Slovenski Filmski Arhiv pri Arhivu RS

Stik z uredništvom