Filmski obzornik 24

  • Kratki dokumentarni film
  • 16'
informativni
  • 1948
  • Jugoslavija (Slovenija)
  1. Medicinske sestre
  2. Pionirska železnica
  3. Plavci na Savinji

  1. MEDICINSKE SESTRE Predavanja na srednjih medicinskih šolah v Ljubljani in Mariboru. Dijakinje teoretično znanje dopoljnjujejo s prakso v bolnišnicah.

scenarist in režiser: Josip Žnidaršiž List / direktor fotografije: Rudi Vavpotič / montažer: Boris Štrozak / avtor glasbe: Marjan Lipovšek

  1. PIONIRSKA ŽELEZNICA Začetek gradnje Pionirske železnice 13. marca v Ljubljani. Proga poteka med Rožno dolino in Podutikom. Pionirji se šolajo za delo na železnici. Prav tako pomagajo prostovoljcem in ostalim brigadirjem pri gradnji železnice.

scenarist in režiser: Ernest Adamič / direktor fotografije: Marjan Pfajfer / montažer: Boris Štrozak

  1. PLAVCI NA SAVINJI V Ljubnem in Lučah splavarji plavijo les po Savinji. V Nazarjih les spravljajo na kopno. Po težaškem delu se splavarji družijo ob malici.

scenarist in režiser: Ernest Adamič / direktor fotografije: Anton Smeh, montažerka: Milka Badjura

Režija Ernest Adamič, Josip Žnidaršič List
Zasedba Ivan Pengov
Zanimivost

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom. Obzorniki so bili predvajani v kinodvoranah, običajno pred celovečernim filmom rednega programa. Nekakšni predhodniki TV dnevnika, so ljudem prvič avdiovizualno podali novice iz Slovenije. Vsebinsko so zajeli vsa področja družbenega življenja. V prvih številkah je bila v ospredju politična tematika, obnova od vojne porušene države in fizkultura. Z leti sta v ospredje vse bolj prihajali hitro razvijajoči se industrija in umetnost. Za nastanek Filmskih obzornikov imajo največjo zaslugo filmski delavci, ki so si po zgledu jugoslovanskega tednika Filmske novosti želeli ustvariti lastno revijo, ki bi se vsebinsko osredotočala izkjlučno na novice iz Slovenije. To jim je uspelo pod okriljem Triglav filma, ki je vsem številkam Filmskih obzornikov služil kot producent, in Ministrstva za prosveto, ki jih je financiralo. Obzorniki so ne le pomemben zgodovinski vir, ki s slikovnim gradivom sistematično pričajo o povojnem dogajanju na naših tleh, temveč so v času nastajanja bili pomembna šola slovenskim filmskim ustvarjalcem na vseh področjih. Pod mentorstvom izkušenih kolegov so se kalile nove generacije filmarjev, med katerimi so mnogi zgradili bogato filmsko kariero in se podpisali pod filme, ki danes veljajo za klasike slovenske filmske zgodovine. V prvih številkah so bili izpostavljeni le direktorji fotografije, pod šestega se je podpisal tudi oblikovalec glasbe, pod sedmega scenarist, sledili so režiserji, uredniki, oblikovalci zvoka in drugi. Skozi ustvarjanje obzornikov se je tako širila ozaveščenost fimskih poklicev, ne le med gledalci, temveč tudi med avtorji. Slednji so svoje zasluge v obzornikih podpisali pod posamezne novice znotraj vsake številke obzornika, vendar to beleženje ni bilo redno in sistematično, zato pri marsikateri novici avtorstvo ni znano.

movie poster placeholder
vrstni red špice
napovedovalec
(glas)

scenarij

režija

fotografija

direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije

glasba

avtor glasbe
(špica)
avtor glasbe

montaža

montažerka
montažer

zvok

oblikovalec zvoka
dirigent
urednik

produkcija

produkcija
Alternativni naslovi
Film Review 24 (angleščina)
Žanr
informativni
Produkcijske države
Jugoslavija (Slovenija)
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Trajanje in dolžina
16' / 445 metrov
Zvok
mono
Snemalni format
film 35mm
Prikazovalni format
film 35mm
Dostopnost
Dostopnost
Slovenski Filmski Arhiv pri Arhivu RS
Ljubljana, Slovenija
Srednja medicinska šola
Pionirska železniška proga
Maribor, Slovenija
bolnišnica
Nazarje (Mozirje), Slovenija
Slovenija
reka Savinja

Stik z uredništvom