Filmski obzornik 21

 • Kratki dokumentarni film
 • 22'
informativni
 • 1948
 • Jugoslavija (Slovenija)
 1. Oton Župančič sedemdesetletnik
 2. Med našimi steklarji
 3. Veterinarski znanstveni zavod v Kočevju
 4. Novice

 1. OTON ŽUPANČIČ SEDEMDESETLETNIK Župančičeva domačija v Vilnici v Beli krajini. 10. maja 1945 Oton Župančič nagovori osvoboditelje ob njihovem prihodu v Ljubljano. Januarja 1947 nagovori Skupščino Ljudske republike Slovenije. Ob sedemdesetletnici mu Univrza v Ljubljani podeli naziv častnega doktorja, prezidij Ljudske skupščine Federativne ljudske republike Jugoslavije pa naziv ljudski umetnik. Glasbena izvedba pesnitve Duma, ki jo je uglasbil Blaž Arnič.

direktorji fotografije: Metod Badjura, Milan Kumar, Ivan Marinček in Viki Pogačar / avtor glasbe: Blaž Arnič

 1. MED NAŠIMI STEKLARJI Delo steklarskih delavcev v steklarnah v Hrastniku in Rogaški Slatini. V slednji je tudi srednja steklarska šola kjer se nova generacija steklarjev uri v steklarski obrti.

scenarist: France Jamnik / režiser: France Kosmač / direktor fotografije: Milan Kumar / avtor glasbe: Pavel Šivic

 1. VETERINARSKI ZNANSTVENI ZAVOD V KOČEVJU Pridobivanje hormona oestron in njegovo preizkušanje na farmi poskusnih živali Veterinarskega zavoda v Kočevju. V veterinarski bolnici zavoda oskrbijo bolne živali in nudijo podporo živinorejcem.

scenarist, režiser in direktor fotografije: Milan Kumar / avtor glasbe: Danilo Švara

 1. NOVICE a) Na Taboru v Ljubljani ob novoletnih praznikih za otroke priredijo pravljično deželo z zabavnim programom. b) Med 12. in 14. decembrom 1947 na Taboru v Ljubljani poteka državno prvenstvo v sabljanju.

direktorja fotografije: Žaro Tušar in Viki Pogačar

Režija France Kosmač, Milan Kumar
Zasedba Ivan Pengov, Rajko Nahtigal, Oton Župančič
Zanimivost

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom. Obzorniki so bili predvajani v kinodvoranah, običajno pred celovečernim filmom rednega programa. Nekakšni predhodniki TV dnevnika, so ljudem prvič avdiovizualno podali novice iz Slovenije. Vsebinsko so zajeli vsa področja družbenega življenja. V prvih številkah je bila v ospredju politična tematika, obnova od vojne porušene države in fizkultura. Z leti sta v ospredje vse bolj prihajali hitro razvijajoči se industrija in umetnost. Za nastanek Filmskih obzornikov imajo največjo zaslugo filmski delavci, ki so si po zgledu jugoslovanskega tednika Filmske novosti želeli ustvariti lastno revijo, ki bi se vsebinsko osredotočala izkjlučno na novice iz Slovenije. To jim je uspelo pod okriljem Triglav filma, ki je vsem številkam Filmskih obzornikov služil kot producent, in Ministrstva za prosveto, ki jih je financiralo. Obzorniki so ne le pomemben zgodovinski vir, ki s slikovnim gradivom sistematično pričajo o povojnem dogajanju na naših tleh, temveč so v času nastajanja bili pomembna šola slovenskim filmskim ustvarjalcem na vseh področjih. Pod mentorstvom izkušenih kolegov so se kalile nove generacije filmarjev, med katerimi so mnogi zgradili bogato filmsko kariero in se podpisali pod filme, ki danes veljajo za klasike slovenske filmske zgodovine. V prvih številkah so bili izpostavljeni le direktorji fotografije, pod šestega se je podpisal tudi oblikovalec glasbe, pod sedmega scenarist, sledili so režiserji, uredniki, oblikovalci zvoka in drugi. Skozi ustvarjanje obzornikov se je tako širila ozaveščenost fimskih poklicev, ne le med gledalci, temveč tudi med avtorji. Slednji so svoje zasluge v obzornikih podpisali pod posamezne novice znotraj vsake številke obzornika, vendar to beleženje ni bilo redno in sistematično, zato pri marsikateri novici avtorstvo ni znano.

movie poster placeholder
vrstni red špice
napovedovalec
(glas)
abecedni vrstni red

scenarij

scenarist

režija

režiser
režiser

fotografija

direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije

glasba

avtor glasbe
avtor glasbe
avtor glasbe
avtor glasbe
(špica)

montaža

montažer

zvok

oblikovalec zvoka
urednik
urednik

produkcija

produkcija
Alternativni naslovi
Film Review 21 (angleščina)
Žanr
informativni
Produkcijske države
Jugoslavija (Slovenija)
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Trajanje in dolžina
22' / 607 metrov
Zvok
mono
Snemalni format
film 35mm
Prikazovalni format
film 35mm
Dostopnost
Dostopnost
Slovenski Filmski Arhiv pri Arhivu RS
Hrastnik, Slovenija
steklarna
Kočevje, Slovenija
Veterinarski znanstveni zavod
Ljubljana, Slovenija
Kongresni trg
Zborčna dvorana Univerze v Ljubljani
Telovadni dom Tabor
Rogaška Slatina, Slovenija
steklarna
steklarska šola
Vinica, Slovenija
rojstna hiša Otona Župančiča

Stik z uredništvom