Filmske novice 1: Ljubljana pozdravlja osvoboditelje

Ljubljana pozdravlja osvoboditelje, Filmske novice 1

  • Kratki dokumentarni film
  • 10’
reportažni, zgodovinski
  • 1945
  • Jugoslavija (Slovenija)

Ob koncu vojne 9. maja v Ljubljano prispejo enote jugoslovanske vojske. V središču mesta jih pozdravijo navdušeni prebivalci. Naslednji dan, 10. maja v Ljubljano prispe prva slovenska narodna vlada. Na Kongresnem trgu z balkona univerze množico nagovorijo predsednik narodne vlade Slovenije Boris Kidrič, Josip Vidmar, Oton Župančič in drugi.

Režija Mario Foerster, France Kosmač
Zasedba Boris Kidrič, Josip Vidmar, Oton Župančič
Zanimivost

Ljubljana pozdravlja osvoboditeje je prvi film, ki je nastal pod okriljem po vojni ustanovljenega Državnega filmskega podjetja, direkcija za Slovenijo in je tudi film, ki mu slovenski filmski teoretik

Ljubljana pozdravlja osvoboditeje je prvi film, ki je nastal pod okriljem po vojni ustanovljenega Državnega filmskega podjetja, direkcija za Slovenijo in je tudi film, ki mu slovenski filmski teoretik Silvan Furlan pripiše prelomno mesto v zgodovini slovenskega dokumentarnega filma, saj pravi: "...gre za filmski projekt, v katerem je dokumentarno gradivo montažno strukturirano. Množica posnetkov različnih snemalcev... ...je namreč filmsko "predelana" in tako "podrejena" tistemu načelu, ki ni več le prikazovanje, ampak tudi pripovedovanje (v okvirih, ki jih zvrst dopušča)." France Kosmač je naknadno organiziral snemanje in rekonstruiral nekatere dogodke in tako posnel prizor prihoda partizanov po Dolenjski cesti in prizor deklet v narodnih nošah.

Filmske novice so kratki dokumentarno-informativni filmi nastali ob koncu vojne leta 1945, po zgledu jugoslovanskega tednika Filmske novosti. Slovenski filmski delavci so pod okriljem novo nastalega Državnega filmskega podjetja in njegove podružnice za Slovenijo, začeli pripravljati prve avdio-vizulne notice, ki so vsebinsko slavile zmago narodnoosvobodilnega boja in nagovarjale ljudstvo k obnovi države.

Za Filmske novice 1 so naknadno označili film Marijana Foersterja Ljubljana pozdravlja osvoboditelje. Ta tematsko sovpada s Filmskimi novicami 2 in 3 ter je obenem prvi proizvod slovenske podružnice Državnega filmskega podjetja. Ko se je slednja leto kasneje preimenovala v Triglav film, je ta, da bi se izognil pretirani podobnosti z Filmskimi novostmi, maja 1946 začel izdajati Filmske obzornike.

movie poster placeholder
abecedni vrstni red

scenarij

scenarist

režija

režiser
(naknadno posneti prizori)
režiser

fotografija

direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije

montaža

montažer
Alternativni naslovi
Film News 1: Ljubljana Welcomes Liberators (angleščina)
Ljubljana pozdravlja osvoboditelje (slovenščina)
Filmske novice 1 (slovenščina)
Žanr
reportažni, zgodovinski
Produkcijske države
Jugoslavija (Slovenija)
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Trajanje in dolžina
10 minut / 269 metrov
Zvok
mono
Snemalni format
film 35mm
Prikazovalni format
film 35mm
Dostopnost
Dostopnost
Slovenski Filmski Arhiv pri Arhivu RS
Ljubljana, Slovenija
Kongresni trg
različne ulice

Stik z uredništvom