Edi Šelhaus: Bil sem zraven

  • Celovečerni dokumentarni TV film
  • 77’
  • 2007
  • Slovenija

Edi Šelhaus se je rodil leta 1919 v Podkraju na Vipavskem. Oče in mati, ki sta bila fotografa, sta se odločila za njegov poklic: Fotograf bo. Leta 1943 se je s svojim fotoaparatom Lašica odpravil v partizane. Priključil se je novonastali fotosekciji SNOS in v okolici Bele krajine fotografiral dragocena pričevanja o vojnih dogodkih. Po vojni je postalo mesto Trst glavno evropsko prizorišče, postavl

Edi Šelhaus se je rodil leta 1919 v Podkraju na Vipavskem. Oče in mati, ki sta bila fotografa, sta se odločila za njegov poklic: Fotograf bo. Leta 1943 se je s svojim fotoaparatom Lašica odpravil v partizane. Priključil se je novonastali fotosekciji SNOS in v okolici Bele krajine fotografiral dragocena pričevanja o vojnih dogodkih. Po vojni je postalo mesto Trst glavno evropsko prizorišče, postavljale so se meje med vzhodom in zahodom (komunizmom, kapitalizmom). Zaradi tega so Edija iz beograjskih Filmskih novosti poslali v Trst beležit dogajanje v takratnih conah A in B ter demonstracije za priključitev mesta Jugoslaviji. Večkrat se je znašel z razbito kamero, pretepen, zaprt. Po tržaških letih je nastopil kot fotoreporter pri Poročevalcu (kasneje Delo), kjer je pokrival različne rubrike. Po upokojitvi se je 25 let posvečal raziskovanju usode zavezniških letalcev, ki so med vojno prisilno pristali ali doskočili na slovenska tla. Še dandanes svojevrstno spremlja dogajanje in sebe imenuje fotoreporter v copatah. To je zgodba o fotoreporterski legendi, ki že sedemdeset let beleži slovensko zgodovino.

Režija Jurij Gruden
movie poster placeholder

scenarij

scenarist

režija

režiser

produkcija

producent

fotografija

direktor fotografije

montaža

montažer

zvok

oblikovalec zvoka
snemalec zvoka

produkcija

produkcija
soprodukcija
soprodukcija
Alternativni naslovi
Edi Šelhaus: I was there (angleščina)
Produkcijske države
Slovenija
Tehnični podatki
Trajanje in dolžina
77 minut
Barva
barvni
Prikazovalni format
video Betacam
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Financiranje
125,187 EUR
razpis / za realizacijo celovečernih filmov
2006

Stik z uredništvom