30. - 31. december 2020

Srebrne zgodbe


V času, ko vse pogosteje pripovedujemo s pomočjo tehnologije, smo seniorje povabili, da nam zaupajo svoje zgodbe, ki jih navdušujejo. Srebrne zgodbe, digitalno pripovedništvo je projekt, ki seniorje spodbuja k pripovedovanju zgodb, jih opolnomoči ter pridoda k kvalitetnemu preživljanju prostega časa.

Za zaključek nenavadnega 2020 vas vabimo na spletno projekcijo zbranih digitalnih zgodb seniorjev, ki so nastale v sodelovanju s študenti socialne gerontologije v okviru delavnice "Exploring Digital Storytelling" oz. aktivnega sodelovanja s seniorji z uporabo digitalnega pripovedovanja.


O digitalnih zgodbah:

Digitalno pripovedništvo seniorjev je možnost kvalitetnega preživljanja časa z uporabo tehnologije, priklic lepih spominov ali kreacija zgodb na temo, ki seniorje navdušuje. Spodaj si lahko ogledate digitalno pripovedovanje seniorjev Marije Mohar, Marije Strniša in Dušana Pavlice:

Srebrne zgodbe.

Kot spodbudo seniorjem v teh časih je filmski režiser Mako Sajko (roj. 1927), dokumentarno ime 2013, izbral dokumentarni film STOLETJE SANJ, režiserja Vena Jemeršiča. Naprošamo vas, da pomagate seniorjem, da pridejo do povezave za ogled.


Film Stoletje sanj si lahko 30. in 31. decembra ogledate tukaj:

Stoletje sanj
Stoletje sanj

Navodila za vklop podnapisov najdete tukaj. English subtitles available, check out this image, to see how to turn them on.


Mako Sajko o filmu: "Pri vseh biografskih filmih o Florjančiču, ki so jih že naredili, avtorji niso bili uspešni, ker nikoli niso dosegli izumiteljevega nivoja. In kar naenkrat se pojavi film, ki je uporabil vse, kar je bilo posneto o Florjančiču in genialnost filma je ravno v tem, da je uporabljen material izumiteljevega dela in življenja, kar naenkrat zaživi in s tem doseže samo mojstrstvo Florjančiča."


Več o filmu:

"Stoletje sanj" je celovečerni dokumentarni film o legendarnem slovenskem izumitelju Petru Florjančiču, ki je dočakal 101 leto starosti. V njem kontraverzni Peter s svojimi besedami opisuje življenje, ki je, kot sam pravi, napeto kot Hitchcockovi filmi. Sebe doživlja kot hedonista, ki si je s svojimi iznajdbami ustvaril pot do razkošnega in vznemirljivega življenja. Med njegovimi 400 prijavljenimi patenti se najdejo tudi predmeti s katerimi se srečujemo vsakodnevno, kot so okvirčki za diapozitive, pršilec na steklenički za parfum, plastična zadrga in plastična veriga, statve za pletenje, vžigalnik za prižiganje ob strani.... bil pa je tudi med prvimi razvijalci airbaga. Svoj prosti čas je preživljal z zvezdami svetovnega kova kot so Gene Kelly, Orson Welles, Johnny Weissmuller, Coco Chanel, Jacques Cousteau... Za soseda pa je imel samega Charlieja Chaplina. V obdobju, ko je živel v Monte Carlu je odigral tudi manjšo vlogo v filmu Vittoria De Sice z igralko Marlene Dietrich.


Projekt Srebrne zgodbe, digitalno pripovedništvo, podpira Mestna občina Maribor, v partnerstvu z Digitales, Alma Mater Europaea, Amnesty International, Baza slovenskih filmov, Filmoteka, Dokudoc in Supermarket production, v izvedbi Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga.

Avtorica fotografij Petra Florjančiča: Sabina Mišmaš

© Kultura je zakon, zato spoštujem avtorske pravice.

POVEZANO