20. februar 2021 (10:00-14:00)

Sobota za družbo


Najlepši slovenski animirani filmi za najmlajše

Pridružimo se dogodivščinam animiranih junakov v domišljijskem svetu slovenskih filmskih ustvarjalcev, ustvarjalk. Ugotovimo, zakaj Koyine nogavice plešejo, kaj se zgodi, ko gre Maček Muri na sprehod in kaj, ko si gospod Filodendron zaželi jabolk. S Podlasico spoznajmo, kako pomembno je ohranjanje narave ter uživajmo v junaških dogodivščinah v gozdovih Princa Ki-Ki-Doja. Za konec pa si oglejmo še animirano povest o tem, kaj počne Kralj Matjaž te dni.


Program je primeren za otroke starosti 4+ in je na voljo za ogled v Sloveniji.

Povezave do filmov bodo aktivne v soboto, 20. februarja 2021, od 10:00 do 14:00:


Koyaa - Plešoče nogavice

Kolja Saksida (ZVVIKS, RTV Slovenija), Slovenija, 2017, 2'45''

Jutro je, ko Koyoo prebudi zvok budilke. Krokar se ukvarja s klobčičem volne. Koyaa odpre predal, da bi vzel par nogavic, a nogavici oživita! Migljata kot naviti, mu uideta iz rok in poskakujeta po sobi. Skočita v košaro za perilo, Koyaa pa pogumno za njima. Eno uspe ujeti, druga se mu spretno skrije. Koyaa razmišlja in naposled se spomni, kako bo tudi drugo nogavico zvabil iz skrivališča.


Maček Muri - Sprehod

Jernej Žmitek (Invida), Slovenija, 2016, 11'23''

Muri se odpravi v mesto, saj je Maco za rojstni dan povabil na kosilo. Na poti do glavnega trga Mačjega mesta se mu pripeti nezgoda – nujno potrebuje pomoč šivilje Mice. Ta urgentno obravnava njegov primer, saj tudi ona navija, da bi Muri in Maca postala par. Vendar zapletom kar ni videti konca: v delavnico pridivja tudi ropar Čombe, ki je na begu pred policajema Mucljem in Macljem. Le kaj je zakuhal tokrat?


Gospod Filodendron in jablana

Grega Mastnak (OZOR, zavod za gibljive slike, RTV Slovenija), Slovenija, 2016, 6'30''

Gospod Filodendron je žejen, vendar sta kozarec in vrč prazna. Takrat nanj padejo kaplje iz oblaka, ki ga strašno tišči na dež. Pred gospodom Filodendronom mu je nerodno, zato zbeži, gospod Filodendron pa za njim! V diru se zaleti v Jablano, kar ga zelo razhudi.


Podlasica

Timon Leder (Invida, RTV Slovenija), Slovenija, 2016, 11'30''

Lačna Podlasica tava po pusti deželi. Zanese jo do poslednjega živega drevesa, ki ga pri življenju ohranja jata posmehljivih ptičev. Drevo je nestabilno in ptiči ga neprestano ohranjajo v ravnotežju. Podlasica se trudi splezati na zibajoče se drevo in na srečo jate to terja veliko trme in neuspelih poskusov.


Princ Ki-Ki-Do - Balon

Grega Mastnak (OZOR, zavod za gibljive slike), Slovenija, 2015, 4'54''

Jutro nad gozdom. Princ Ki-Ki-Do spokojno pije svoj jutranji čaj. V gozd prileti balon in iz njega izstopi lovec. Na obronek jase postavi pasti za divje živali. V njih so sladke vabe, ki se jim živali ne morejo upreti. Planejo na sladice in vse se ujamejo v kletke! Lovec zadovoljen priveže kletke z gozdnimi prebivalci na košaro in balon se spet dvigne v zrak. Obupane živali kličejo na pomoč. Sliši jih princ Ki-Ki-Do in nemudoma odloži časopis. Začne se prava zračna bitka ...


Kralj Matjaž

Katarina Nikolov (Iridium Film, RTV Slovenija), Slovenija, 2017, 10'35''

Sedemletna deklica Ilona obišče svojega starega soseda, ki je izjemen pripovedovalec zgodb. Med pripovedovanjem zgodbe o slovenskem junaku kralju Matjažu, si skupaj ustvarita svoj domišljijski svet. Ilona s svojimi domislicami duhovito posega v pripoved, jo humorno prepleta s sedanjostjo ter na koncu odkrije veliko sosedovo skrivnost.


*Program je v distribuciji Društva slovenskega animiranega filma.

Filmskemu programu sledi spletna delavnica Razvoj filmskega lika, z nadobudnimi raziskovalci pa pokukamo tudi v svet hologramov. Na spletni strani Zavoda MARS Maribor nas ob dogodku čakajo še namigi za nadaljnja ustvarjanja in raziskovanja.

Vabljeni!


© Kultura je zakon, zato spoštujem avtorske pravice.