6. marec 2021 (10:00) - 7. marec 2021 (10:00)

Sobota za družbo: Miki Muster

Poznate Zvitorepca in njegova prijatelja Trdonjo in Lakotnika? Kaj pa kurirja Nejčka, drobno ptičico in navihanega snežaka? Miki Muster je bil veliki slovenski ilustrator, animator, stripar in še marsikaj. V srce pa se nam je zagotovo najbolj vtisnil s številnimi prigodami lisjaka Zvitorepca, ki nas navdušujejo znova in znova.

V Marsovi Soboti za družbo si oglejmo njegove kratke animirane filme Puščica, Zimska zgodba in Kurir Nejček ter kratek dokumentarni film Portret: Miki Muster (1997) v režiji Rajka Ranfla.


Povezava do filma bo aktivna od sobote, 6. marca, od 10:00 do nedelje, 7. marca 2021, do 10:00.


Puščica

Prvošolček dobi za dobro spričevalo lesen lok, a mu z njim ne dovolijo streljati. Razočaran požene v zrak puščico, ta pa se po nesreči zapiči v ženski klobuk v izložbi. Prodajalka je razjarjena, a se kmalu potolaži, ko ugotovi, da so lahko klobuki s puščicami privlačna modna novost.


Kurir Nejček

Partizanski kurir Nejček podnevi na planini pase živino in opazuje premike nacistov, ponoči pa o vsem, kar vidi, obvešča partizane. Svoj pogum na koncu plača z življenjem.


Zimska zgodba

Vrabca, vernega prijatelja Sneženega moža, preganja črni maček. S pomočjo Snežaka vrabec pretenta in kaznuje mačka.


Portret Miki Muster

Slovenski Walt Disney, kot so tudi poimenovali Mikija Mustra, je že s svojimi prvimi junaki - Zvitorepcem, Trdonjo in Lakotnikom, razveseljeval mlado in staro. Vselej je znal povezati dobro risbo z duhovito vsebino in dinamiko dogajanja. To je nemara ključ njegovega uspeha tako doma kot tudi v svetu. Svojo ustvarjalno pot je začel pri Pavlihi in kasneje pri PPP (Polet - podobe in povesti), kjer je v karikirani obliki upodabljal športnike, dramske igralce, kulturnike, pa seveda Zvitorepca, ki je kasneje nadaljeval svojo uspešno dvajsetletno "kariero" v časniku TT. Sledijo slikanice in številne knjižne izdaje, risani filmi, kratki propagandni spoti, risanke po motivih slavnega karikatrurista Mordilla, ki jih je, glede na skupno dolžino trajanja, ustvaril kar za šest celovečernih filmov.


Na delavnici bomo spoznali Zvitorepca, Trdonjo in Lakotnika. Tri junake, ki so kos strašnim gusarjem in modrim Indijancem. Pogovor in branje stripov bo potekalo preko spleta v zaprti skupini. Potrebne so prijave.

10.00: MIKI MUSTER IN ANIMIRANI FILMI, ogled kratkih animiranih filmov in kratkega dokumentarnega filma Portret: Miki Muster

11.00–11.45: POGOVOR O FILMIH IN SPLETNA BRALNICA STRIPOV ZVITOREPEC, obvezne prijave do 5.3.2021 tukaj.

IZDELAJMO STRIP, ustvarjalni izziv.


Dogodek organizira Zavod MARS Maribor v sodelovanju z Društvom za razvoj filmske kulture, Slovenskim filmskim centrom in Bazo slovenskega filma.


© Kultura je zakon, zato spoštujem avtorske pravice.