22. februar 2023 (12:00) - 26. februar 2023 (23:59)

Ob 31. obletnici izbrisanih - Izbrisana

To nedeljo, 26. februarja, obeležujemo 31. obletnico izbrisanih. Ministrstvo za notranje zadeve je 26. februarja 1992 izbrisalo iz registra stalnih prebivalcev 25.671 ljudi.

Z namenom osveščanja vas vabimo k ogledu filma Izbrisana v režiji Mihe Mazzinija. Pobudnik brezplačne projekcije je produkcijska hiša Gustav filma, pod okriljem katere je film tudi nastal.

Mazzini je leta 2018, ob premieri filma, povedal: "Ogromno detajlov je resničnih. Res je na primer, do se neki "domiselni" Slovenci spomnili, da lahko sosedu zamenjajo ključavnico in ga vržejo iz stanovanja, ker se ne bo mogel nikomur pritožiti. Res je, da so ženske prihajale rodit in so v porodnišnici ugotovili, da uradno ne obstajajo. Različni direktorji porodnišnic, ki niso vedeli drug za drugega, so prišli do iste rešitve: ženske so v evidenco vnesli kot "turistke samoplačnice", one pa so morale poravnati dolg za tri- ali petdnevno oskrbo v bolnišnici."


FILM BO DOSTOPEN DO 26. 2. 2023 DO POLNOČI.


Izbrisana, režija Miha Mazzini, 2018, Slovenija, 86'

Izbrisana je zgodba o samski mamici Ani, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih, da uradno ne obstaja, ne ona ne njen novorojenček. Je zgodba o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države, ki so jim v devetdesetih letih na upravnih enotah luknjali osebne izkaznice. Kaj se zgodi, če izpadeš iz sistema? Lahko te izženejo iz države, morda ti sosedje zasedejo stanovanje, ostaneš brez službe, zdravnika, celo otroka. Anino mrzlično iskanje rešitve se prelevi v napeto zgodbo, ki spotoma podrobno razišče anomalije slovenskega družbenega sistema.

© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.