21. december 2020 (16:19) - 22. december 2020 (07:41)

Noč kratkih filmov 2020


Med dvema točkama v prostoru

zmeraj lahko potegneš ravno črto

a kje je pot med istim krajem

- Tomaž Šalamun


Najdaljšo noč v letu nam bodo tudi v anno horribili 2020 tradicionalno krajšali kratki filmi. A ker so vrata kinodvoran še zmeraj zapahnjena, smo se v Kinoteki odločili, da dva programa izbranih kratkometražcev s pomočjo Baze slovenskih filmov gledalcem izjemoma ponudimo preko spleta.

Na najdaljšo noč, ki povezuje 21. in 22. december (od sončnega zahoda do sončnega vzhoda, to je od 16.20 v ponedeljek do 7.45 naslednjega jutra), si boste lahko ogledali kuriran program animiranih filmov za otroke in družine in tematski program za odrasleKje je pot med istim krajem”. Programa v dneh številnih fizičnih in umskih pregrad premišljata esenco gibanja v najširšem pomenu besede. V letu lockdownov se zdi, kakor da se je vse ustavilo in obstalo, hkrati pa se v tem mirovanju mnogotere stvari okoli nas pospešeno in nepovratno spreminjajo. Medtem ko pogrešamo izlete in popotovanja, smo še vedno potniki na potovanjih v neke drugačne, včasih srhljive, drugič spet osvobajajoče kraje. Odgovor na to, kakšno bo življenje po epidemiji, je neznanka, a upamo si reči, da so lahko filmi s programa dobra iztočnica za razmislek … razmislek, ki vas bo katapultiral na popotovanje po labirintih individuuma in družbe.

Še nekaj zanimivosti in napotkov za gledanje: pri pripravi filmskega programa smo se obrnili tudi na Slovenski filmski arhiv in na AGRFT, od koder smo iz arhivov pripeljali nekatere bisere iz zakladnice zgodovine slovenskega filma. V siceršnjih pogojih bi te filme zavrteli z izvornih 35-mm ali 16-mm nosilcev, za spletno projekcijo pa smo jih lahko digitalizirali le iz Beta kaset. Kakovost slike – za katero smo sicer ocenili, da vendarle zadostno predstavlja izvorno gledalsko izkušnjo – opozarja na dejstvo, da brez obsežne sistemske digitalizacije filmske dediščine iz dneva v dan izgubljamo koščke zgodovine slovenskega filma. Kurirana programa sta objavljena v zaporedju, ki ga gledalcu priporočamo.


Program animiranih filmov za otroke in družine

21. december 2020 (16:19) - 22. december 2020 (07:41)

Koyaa: Zmrzljivi šal
Koyaa: Zmrzljivi šal
Bližnje srečanje
Bližnje srečanje

3. Kar od nekod, Žiga Stupica, 2018, 5'

Kar od nekod
Kar od nekod

4. Peter Peter, Katarina Nikolov, 2015, 11'

Peter Peter
Peter Peter
Ki-ki-do: Begunec
Ki-ki-do: Begunec
Cipercoper
Cipercoper


Kje je pot med istim krajem

21. december 2020 (16:19) - 22. december 2020 (07:41)

1. Delo, Timon Leder, Urban Breznik, 2008, 5'

Delo
Delo
Kmetijskega proizvajalca Mikolaša prvi dopust
Kmetijskega proizvajalca Mikolaša prvi dopust

3. Tetka Milena, Mila Peršin, 2019, 9'

Tetka Milena
Tetka Milena
Okrog obrnjen zrak
Okrog obrnjen zrak
Jogi in škatla
Jogi in škatla
Mesto umora
Mesto umora

7. Promiskuiteta, Mako Sajko, 1974, 10'

Promiskuiteta
Promiskuiteta


Noč kratkih filmov 2020 smo v Slovenski kinoteki organizirali v sodelovanju z Društvom Kraken in Bazo slovenskih filmov. Za pomoč pri izvedbi dogodka se posebej zahvaljujemo Tatjani Rezec Stibilj, Romanu Marinku (SFA), Ljiljani Bibič, Mihi Grumu, Marku Naberšniku (AGRFT), Nerini Kocjančič (SFC), Akademiji umetnosti v Novi Gorici in seveda vsem avtoricam in avtorjem ter produkcijam filmov.


© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.