20. - 26. marec 2023

Marko A. Kovačič - Izgubljeni horizont

Vabimo vas k ogledu programa Marko A. Kovačič - Izgubljeni horizont.

Program sestavljajo TV dokumentarne oddaje o večmedijskem umetniku in režiserju Marku A. Kovačiču in posnetki pogovorov ter predavanja, realizirani v okviru njegove retrospektive videov in filmov v Slovenski kinoteki (december 2022–marec 2023).

Videli bomo dva portreta umetnika, narejena v različnih obdobjih njegovega ustvarjanja: prvi prikaže umetnikovorazmišljanje in večmedijsko prakso v okviru ljubljanske alternativne scene v osemdesetih letih prejšnjega stoletja (Podoba št. 5), drugi pa njegov opus v novem tisočletju (Zapeljevanje pogleda). Tretja je TV znanstvena oddaja z Markom A. Kovačičem aka dr. Skavčenkom, raziskovalcem in skrbnikom znanstvenofantastične futuristične Civilizacije plastosov, ki jo je umetnik zasnoval v devetdesetih letih.

Na ogled so tudi pogovori z umetnikom ob video in filmskih večerih v Slovenski kinoteki, v katerih so sodelovali: Barbara Borčić, Peter Cerovšek in Igor Prassel. Dr. Melita Zajc je naslovila svoje predavanje kot uvod v Kovačičev filmski opus Filmi Marka A. Kovačiča kot odkrivanje zapeljivosti realnega in govorila tudi o materialnosti medijev.


FILMI BODO ZA OGLED DOSTOPNI OD 20. 3. 2023 DO 26. 3. 2023.

© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.


Podoba št. 5: Marko Kovačič, Zemira Alajbegović, Neven Korda, 1993, 40'

Podoba št. 5: Marko A. Kovačič
Podoba št. 5: Marko A. Kovačič

Predstavitev del umetnika Marka Kovačiča: skulpture, delovanje v Gledališču Ane Monro, avtorska video dela. Intervju z umetnikom naredila Zemira Alajbegović. Uporabljeno je gradivo iz arhivov umetnika, Gledališča Ana Monro, VS Škuc-Foruma in Brut Filma. Intervju je del serije televizijskih oddaj Podoba Zemire Alajbegović in Nevena Korde predvajane na Kanalu A.


Zapeljevanje pogleda, Amir Muratović, Slovenija, 2007, 15'

Zapeljevanje pogleda
Zapeljevanje pogleda

Niz dokumentarnih oddaj o slovenski sodobni umetnosti Zapeljevanje pogleda nastaja v Izobraževalnem programu Televizije Slovenija. Sezona 1, epizoda 3: Marko A. Kovačič si je izmislil lastno civilizacijo, družbeno ureditev in medčloveške odnose. Plastosi so kombinacija živih mehanizmov z organskimi deli, bivajo v komorah in ob stiku z ljudmi otrpnejo. Muzej je poimenoval "Javka pri rdeči zvezdi".


Razpoke časa (Izzivi), Igor Vrtačnik, Slovenija, 2001, 9'

Razpoke časa
Razpoke časa

Dokumentarec o Civilizaciji Plastosov je nastal v okviru znanstvenega uredništva TV Slovenija. Spremlja znanstvenika in skrbnika Plastosov Dr. Skavčenka v svojem skrivnem laboratoriju in na poti novih odkritij ob ljubečih srečevanjih s temi prijaznimi bitji razkrije tudi nekaj podrobnosti iz njihovega vsakdanjega življenja.


POGOVORI

Marko A. Kovačič, Barbara Borčić in Igor Prassel
Marko A. Kovačič, Barbara Borčić in Igor Prassel
Marko A. Kovačič, Peter Cerovšek in Igor Prassel
Marko A. Kovačič, Peter Cerovšek in Igor Prassel
Filmi Marka A. Kovačiča kot odkrivanje zapeljivosti realnega, dr. Melita Zajc
Filmi Marka A. Kovačiča kot odkrivanje zapeljivosti realnega, dr. Melita Zajc


Program sta pripravila: SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA in Slovenska kinoteka
Partnerja: RTV Slovenija, Baza slovenskih filmov (BSF)
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo

© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.