27. april - 5. maj 2020

Človek za film: Karpo Godina

Izkoristite praznične dni! Oglejte si magične filme legendarnega Karpa Godine, v obnovljeni - digitalno restavrirani obliki, kar iz domačega naslonjača!

V sodelovanju s Slovensko kinoteko smo pripravili prvomajski program, ki predstavlja začetke režiserjevega ustvarjanja in obenem osvetljuje pot, ki so jo filmi, posneti na filmski trak v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, morali prepotovati, da jih danes lahko gledamo preko spleta.

Pred projekcijo filmov, vas najprej vabimo k ogledu pogovora s Karpom, ki služi kot uvod v sedmerico prihajajočih filmov. Posebej za to priložnost sta ga pripravila direktorja fotografije, Lev Predan Kowarski in Rok Kajzer Nagode.


DOGODEK SE JE ZAKLJUČIL V TOREK 05.05.2020, še vedno si lahko ogledate oba pogovora s Karpom TUKAJ in TUKAJ.

Karpu lahko do petka 01. maja zastavite vprašanja!


Za vse, ki vas zanima režiserjeva pot v Gotenico, kjer se v bivšem zaklonišču hranijo, ne samo njegovi filmi, ampak tudi filmi, ki so ga spodbudili k ustvarjanju, vabimo, da si ogledate spremljevalni kratki dokumentarni film Gotenica in Godina ter preberete članek Nova svetloba: Karpo Godina, filmske restavratorke in arhivarke, Nadje Šičarov.

K sodelovanju tokrat vabimo tudi vse vas: Karpu lahko zastavite vprašanja o filmih in vsem ostalem, kar vas zanima. Pošljite jih s pomočjo obrazca s pripisom: Vprašanje za Karpa, do vključno petka, 01.05.2020. Karpo bo na izbrana vprašanja odgovoril v video intervjuju, ki ga bomo objavili ob zaključku dogodka.


Več o režiserju in programu:

Karpo Godina, režiser, scenarist, direktor fotografije, montažer in pedagog, prepoznaven po svoji edinstveni filmski govorici, ki leži na preseku družbeno angažiranega izraza, duhovite ironije in svojevrstne estetike, se v filmsko zgodovino vpisuje kot eden najvidnejših in najbolj vsestranskih jugoslovanskih ter slovenskih filmskih ustvarjalcev.


Prešernov (2006), Badjurov (2013) in Štigličev (2018) nagrajenec za življenjsko delo je svoja filmska dela nedavno razstavljal tudi v eni osrednjih kulturnih institucij sveta – newyorškem Muzeju moderne umetnosti (MoMA).


Slovenska kinoteka je leta 2013 na svojem platnu prvič predstavila tri restavrirane filme Karpa Godine, ki jih hrani v svoji zbirki. Mladostne ekperimente Divjad (1965), Pes (1965) in A.P. (Anno Passato) (1966), posnete na osmičko pod okriljem ljubljanskega amaterskega kino kluba Odsev, zaznamujejo čutna črno-bela fotografija, dinamična kamera in igriv montažni ritem.

Omenjena tri dela predstavljajo tudi svojevrsten ključ za boljše razumevanje avtorjevega trojčka mednarodno priznanih, na barvni 35-milimetrski filmski trak posnetih kratkih filmov Gratinirani možgani Pupilije Ferkeverk (1970), Zdravi ljudje za razvedrilo (1971) in O ljubezenskih veščinah ali film s 14441 sličicami (1972), ki smo jih prav tako restavrirali v Kinoteki. V nasprotju z dinamiko Godinovih zgodnjih del zaznamuje omenjene tri filme predvsem sosledje skrbno uokvirjenih, statičnih podob, iz katerih veje nalezljiv občutek veselja. Vir: Slovenska kinoteka

© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.

Povezano