13. december 2020

DOKUDOC izbrani 2020


Dokudoc izbrani 2020 je celovečerni dokumentarni film Hči Camorre, režiserja Siniše Gačića. Posebno omembo žirije sta prejela filma, Zgodbe iz kuhinje, režiserja Mihe Mohoriča in Korak bliže, režiserja Jerneja Kasteleca.

Člani žirije Rada Šešić, Hanka Kastelicová in Želimir Žilnik so za Dokudoc izbrani 2020 složno izbrali dokumentarni film Hči Camorre, režiserja Siniše Gačića. Ker so pri ogledu slovenskih dokumentarnih filmov prepoznali potencial avtorjev, so izpostavili še dva filma, ki sta prejela posebno omembo žirije, to sta filma Zgodbe iz kuhinje, režiserja Miha Mohoriča in Korak bliže, režiserja Jerneja Kasteleca.


Kot zaključek festivala Dokudoc 2020, smo za vas pripravili spletno projekcijo Dokudoc izbrani 2020, filmi bodo 13.12. na voljo za ogled na te strani:

DOKUDOC IZBRANI 2020, nedelja 13. 12. 2020, od 21:00 do 24:00 ure (ogled bo mogoč samo v Sloveniji):

HČI CAMORRE, rež. Siniša Gačić (80 min, 2019)

Utemeljitev: Film Siniše Gačića Hči Camorre vsebuje vse bistvene elemente najboljšega filma – odličnega glavnega junaka, močna čustva, fantastično dostopnost protagonistov, jasen potek zgodbe, brezhiben vizualni pristop in filmsko montažo, narejeno z občutkom. Režiserju je uspelo vse te elemente povezati v močno, skladno, univerzalno, obzervacijsko filmsko izkušnjo, ki navdušuje občinstvo.

Dokudoc Izbrani 2020
Dokudoc Izbrani 2020

Posebni omembi žirije, nedelja 13. 12. 2020, od 00:00 do 24:00 ure:

ZGODBE IZ KUHINJE, rež. Miha Mohorič (48 min, 2020)

Utemeljitev: Žirija posebej omenja film KUHINJSKE ZGODBE Mihe Mohoriča. Kuhinja je v mnogih kulturah zelo pomemben prostor, saj v njem ljudje delijo svojo ljubezen, žalost, debatirajo in so preprosto skupaj. Filmski slog dobro ustreza vrsti pripovedi, ki jo je režiser želel deliti, kjer je tisto, kar je vsakdanje, povzdignjeno in pridobi globok pomen. Filmski jezik, črno-bela fotografija in neverjetna dostopnost protagonistov pomagajo gledalcu, da začuti prostor in intimnost.

Dokudoc Izbrani - posebna omemba
Dokudoc Izbrani - posebna omemba

KORAK BLIŽE, rež. Jernej Kastelec (25 min, 2020)

Utemeljitev: Žirija posebej omenja film KORAK BLIŽE Jerneja Kastelca. Avtor prinaša temo migrantov in migracij v zgodbi spoznavanja in druženja slovenske družine in prispelih beguncev, novih sosedov, ki živijo v bližnji hiši. Družina iz Sirije si goreče želi ostati in živeti v Sloveniji, otroci pa iti v šolo. Zvedava soseda spodbudi spoznavanje s prišleki. Brez zgodovinskih in geopolitičnih dram in razlik si med seboj izmenjujejo izkušnje, običaje, kulinarične recepte, slovenske in sirijske, ter čustvene dileme in krize, ki so jih prestali v preteklih desetletjih. Najmlajša generacija komunicira brez predsodkov in svobodno. Zgrajeno prijateljstvo je iskreno. Film izžareva optimizem, zaradi česar je edinstven.

Dokudoc Izbrani - posebna omemba
Dokudoc Izbrani - posebna omemba


© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.


Več o filmlih:

HČI CAMORRE, rež. Siniša Gačiča

Cristina Pinto, nekdanja morilka neapeljske mafije Camorra, se po štiriindvajsetletni zaporni kazni skuša znajti v vlogi matere, partnerke in babice. Ko njen partner Raffaele zboli za rakom, Cristina poišče zatočišče pri hčeri Eleni, s katero skuša zapolniti dvajsetletno vrzel v odnosu. Slovensko-italijanski dokumentarec o zloglasni članici neapeljske mafije Cristini Pinto, znani tudi pod vzdevkom Nikita, ki se po prihodu iz zapora sooča z izzivi vsakdanjega življenja.

ZGODBE IZ KUHINJE, rež. Miha Mohorič

Film, ki vzame trnek in nanj nasadi preprosta, navadna človeška čustva, nas skozi sedem ruskih zgodb popelje v svetove, ki se sprva zdijo tako zelo oddaljeni, hkrati pa so nam tako zelo blizu. 1 strok norosti, 2 ščepca strahu, 3 dl žalosti, 4 žlice hrabrosti, 5 rezin spoznanja, 6 kosov osamljenosti in 7 ml sreče. Dobimo jed različnih okusov, ki se na prvi okus med seboj izključujejo in si nasprotujejo, ko pa vse skupaj dobro premešamo, pa vsi ti okusi tvorijo jed, ki simbolizira življenje kot tako. Kako pa jed začinimo, pa je stvar vsakega posameznika. 7 ruskih kuhinj, 7 receptov za življenje in večni boj med svetlobo in temo, med črnim in belim, med srečo in strahom nas popeljejo v svetove, ki se zdijo tako zelo oddaljeni, a so bližje, kot si lahko mislimo. Celo tako zelo so nam blizu, da jih včasih sploh ne vidimo več. Te svetove najdemo le v nas samih.

KORAK BLIŽE, rež. Jernej Kastelic

Danes 6-članska kurdska družina Hasan Khalil je pred osmimi leti zaradi vojne zapustila rodni kraj na severu Sirije. Njihovo potovanje brez znane končne destinacije je trajalo celih sedem let: Irak, Turčija, Grčija … Na poti sta se rodila najmlajša sinova. Pred prihodom v Slovenijo za to državo še nikoli niso slišali. Mama Romat, srce družine, se na obrobju Ljubljane trudi, da bi tu na novo pognali korenine. V Sloveniji jim je všeč, veliko stvari jih spominja na rodno Sirijo. Kljub temu s sosedi nimajo nobenih stikov. To opaža tudi Zinka, ki stanuje v hiši čez cesto, od koder pogosto opazuje živahno dogajanje na dvorišču treh begunskih družin. Bo ostalo le pri opazovanju prišlekov z varne razdalje ali bo kdo le naredil korak bliže?