16. avgust 2021 (20:00) - 18. avgust 2021 (23:59)

Dokudoc dokumentarna obzorja – Glasba za razmišljujoče

Filmska projekcija s pogovorom, posvečena glasbi, v sklopu cikla filmskih projekcij s pogovori Dokudoc dokumentarna obzorja

AGD Gustaf, Mitra in Zofijini ljubimci vas v ponedeljek, 16. 8. 2021, ob 20. uri, vabijo, da si ogledate filmsko projekcijo Šum Balkana režiserja Borisa Petkoviča. Dogodek predstavlja šesti večer v ciklu filmskih projekcij s pogovori Dokudoc dokumentarna obzorja, ki bo ob tej priložnosti posvečen glasbi. Pogovoru se lahko pridružite ob 19. uri TUKAJ. Kot gosta sta vabljena Tomaž  Grom in Daniel Marinič. Pogovor bo povezovala Betina Habjanič.


POVEZAV ZA OGLED FILMA BO OD 16. 8. 2021 OD 20:00 DO 18. 8. 2021 24:00 NA VOLJO TUKAJ:

DOGODEK SE JE ZAKLJUČIL 18. 8. 2021 OB 24. URI!

Šum Balkana, režija Boris Petkovič, Slovenija, 2017, 75 min, makedonščina, slovenščina, srbščina, albanščina

Kaj se zgodi, ko se sodobna improvizirana glasba poveže z balkanskimi uličnimi glasbeniki? Kako to zveni? Tomaž Grom, slovenski kontrabasist, skladatelj, improvizator in raziskovalec zvočnega potenciala, je sedel v svoj kombi in po ulicah Maribora, Zagreba, Tuzle, Novega Sada, Prištine, Tirane in Skopja začel iskati svoje sodelavce. Grom vstopi v zvočni univerzum uličnih glasbenikov s pomočjo slušalk. Sredi ulic jim predvaja svoj material in jih vzpodbuja, da se zvočno odzivajo na njegovo glasbeno matrico. Da bi pridobil njihovo zaupanje za sodelovanje, jih obišče tudi v domačem okolju, kjer spoznavamo njihove osebne zgodbe… To je dokumentarni road movie, ki se nenehno giblje na robu nesporazumov in se izgublja po poteh, ki jih ni na sodobnih navigacijskih napravah. Na tem popotovanju je Tomaž odličen moderator nesporazuma kot najbolj kreativnega momenta komunikacije in se skupaj s svojimi sodelavci potrpežljivo izgublja na tem iskanju bazične zvočnosti, ki se, kljub vsem težavam, konča z združitvijo balkanskih uličnih glasbenikov na koncertu sodobne glasbe.


AGD Gustaf, Mitra in Zofijini ljubimci z zainteresiranimi organizacijami vnovič predstavljajo cikel filmskih projekcij s pogovori Dokudoc dokumentarna obzorja, v okviru katerega si v poletnih dveh mesecih vsak ponedeljek lahko ogledate dokumentarni film ali dva ter prisluhnete ustvarjalcem in drugim razpravljalcem. S programom želimo spodbuditi kritični premislek o aktualnih filozofskih, družbenih, političnih, okoljskih, kulturnih in drugih vprašanjih, ki jih odpira slovenska in tuja dokumentarna produkcija in si jih morda zastavljamo tudi vsak zase, zato da lahko o njih skupaj razpravljamo.

Cikel Dokudoc dokumentarna obzorja (poletje 2021) – vsak ponedeljek ob 19. uri, Dvorana Gustaf.


© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.