1. DOKgodek: Nasvidenje v Evropi

3. september 2021 (20:00) - 5. september 2021 (23:59)


Tedenski vikend program slovenskega dokumentarnega filma.


V petek, 3. septembra 2021, ob 20.00 uri vas vabimo na prvi DOKgodek, novi tedenski program slovenskih dokumentarnih filmov. V sklopu DOKgodkov bomo vsak vikend ponudili na ogled brezplačno kurirano projekcijo slovenskih dokumentarnih filmov.

DokGodek organizira zavod Filmoteka, v okviru projekta Baza slovenskih filmov v sodelovanju z mednarodnim festivalom Dokudoc, ki ga že 10 leto organizira Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga.

Dokumentarni film v zadnjih letih doživlja ustvarjalni razcvet, kar se pozna tudi pri vedno večji prepoznavnosti in priljubljenosti pri občinstvu. S projektom želimo še dodatno spodbuditi distribucijo ter omogočiti dostopnost domače dokumentaristike čim širši javnosti. Program smo zastavili konceptualno, vsak vikend se bomo posvetili določeni tematiki, bodisi dokumentarnemu filmu v kontekstu družbenega dogajanja, bodisi samemu filmskemu jeziku, avtorskemu dokumentarcu ali posameznemu avtorju.


POVEZAVI ZA OGLED FILMOV BOSTA DOTOPNI OD 3. 9. 2021 OD 20:00 URE DO 5. 9. 2021 DO 24:00 URE.

© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.


Program:

S filmoma Mama Europa Petre Seliškar v produkciji PetraPan productions in Dobrodošli v Evropi režiserjev Antonie Kilian, Jakoba Weidnerja v produkciji Tramal filma, prvi DOKgodek posvečamo Evropi in Slovenskemu predsedovanju Evropski uniji.

V vse večji evropski politični in družbeni razklanosti in posledično nesigurni prihodnosti, tokratni izbor filmov brez predsodkov vzpostavljata prostor za refleksijo in premislek o ideji Evropske Unije, kot politično-gospodarsko-družbenem kostruktu na eni strani in posameznikih, ki živimo znotraj njenih meja in tistih, ki živijo/prihajajo od zunaj na drugi strani.


Mama Europa, režija Petra Seliškar, Slovenija, 2013, 90 min

Mama Europa
Mama Europa

Humorni kreativni dokumentarec se sooča z mejami Evrope in z življenjem, ki ga le te sooblikujejo. Zaradi rigidne zakonodaje mej in političnih razmer so ljudje ob meji primorani poiskati svojske rešitve, s katerimi si normalizirajo vsakdan in postavljajo zrcalo državno-političnim sistemom. Junaki filma so navdihujoči posamezniki, ki so zaobšli zunanje meje ravno zato, ker so uspeli premagati svoje lastne notranje meje.


Dobrodošli v Evropi, režija Antonia Kilian, Jakob Weidner, Slovenija, 2016, 18 min

Dobrodošli v Evropi
Dobrodošli v Evropi

Film nepregledno množico beguncev na poti v Evropo, razbije na zgodbe posameznikov. Dve zgodbi zelo različnih ljudi, ki jim nevarna pot v Evropo ni bila izbira, ampak nuja.


© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.