3. september 2021 (20:00) - 5. september 2021 (23:59)

1. DOKgodek: Nasvidenje v Evropi


Tedenski vikend program slovenskega dokumentarnega filma.


V petek, 3. septembra 2021, ob 20.00 uri vas vabimo na prvi DOKgodek, novi tedenski program slovenskih dokumentarnih filmov. V sklopu DOKgodkov bomo vsak vikend ponudili na ogled brezplačno kurirano projekcijo slovenskih dokumentarnih filmov.

DokGodek organizira zavod Filmoteka, v okviru projekta Baza slovenskih filmov v sodelovanju z mednarodnim festivalom Dokudoc, ki ga že 10 leto organizira Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga.

Dokumentarni film v zadnjih letih doživlja ustvarjalni razcvet, kar se pozna tudi pri vedno večji prepoznavnosti in priljubljenosti pri občinstvu. S projektom želimo še dodatno spodbuditi distribucijo ter omogočiti dostopnost domače dokumentaristike čim širši javnosti. Program smo zastavili konceptualno, vsak vikend se bomo posvetili določeni tematiki, bodisi dokumentarnemu filmu v kontekstu družbenega dogajanja, bodisi samemu filmskemu jeziku, avtorskemu dokumentarcu ali posameznemu avtorju.


POVEZAVI ZA OGLED FILMOV BOSTA DOTOPNI OD 3. 9. 2021 OD 20. URE DO 5. 9. 2021 DO 24. URE.

DOGODEK SE JE ZAKLJUČIL 5. 9. 2021 OB 24. URI!

© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.


Program:

S filmoma Mama Europa Petre Seliškar v produkciji PetraPan productions in Dobrodošli v Evropi režiserjev Antonie Kilian, Jakoba Weidnerja v produkciji Tramal filma, prvi DOKgodek posvečamo Evropi in Slovenskemu predsedovanju Evropski uniji.

V vse večji evropski politični in družbeni razklanosti in posledično nesigurni prihodnosti, tokratni izbor filmov brez predsodkov vzpostavljata prostor za refleksijo in premislek o ideji Evropske Unije, kot politično-gospodarsko-družbenem kostruktu na eni strani in posameznikih, ki živimo znotraj njenih meja in tistih, ki živijo/prihajajo od zunaj na drugi strani.


Mama Europa, režija Petra Seliškar, Slovenija, 2013, 90 min

Humorni kreativni dokumentarec se sooča z mejami Evrope in z življenjem, ki ga le te sooblikujejo. Zaradi rigidne zakonodaje mej in političnih razmer so ljudje ob meji primorani poiskati svojske rešitve, s katerimi si normalizirajo vsakdan in postavljajo zrcalo državno-političnim sistemom. Junaki filma so navdihujoči posamezniki, ki so zaobšli zunanje meje ravno zato, ker so uspeli premagati svoje lastne notranje meje.


Dobrodošli v Evropi, režija Antonia Kilian, Jakob Weidner, Slovenija, 2016, 18 min

Film nepregledno množico beguncev na poti v Evropo, razbije na zgodbe posameznikov. Dve zgodbi zelo različnih ljudi, ki jim nevarna pot v Evropo ni bila izbira, ampak nuja.


© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.

POVEZANO