8. marec 2022

Dan žena s slovenskimi dokumentaristkami

Slovenski filmski center že tradicionalno 8. marec posveti slovenskim filmskim režiserkam. V tej tradiciji se jim v zadnjih treh letih ponosno pridružujemo tudi v Bazi slovenskih filmov, zato vas vabimo, da dan žena preživite v družbi dveh dokumentaristk, Marije Zidar in Haidy Kancler.

Izbor posega po zgodovini njunega dokumentrnega ustvarja. Ogledali si bomo filma Tihotapci identitete (2015) v režiji Marije Zidar in Zadeta od lajfa (2009) v režiji Haidy Kancler.


Tihotapci identitete, režija Marija Zidar, Slovenija, 2015, 54 min

Meje so resna stvar. Kako je Drago Mislej Mef čez mejo 'švercal' električno kitaro, od kod Iztoku Mlakarju ideja, da svet ni resen, kako so z vsake strani "pobrali tabulše" Tminski madrigalisti in zakaj so aleksandrinke naredile pravo malo revolucijo. Reporter Ervin Hladnik Milharčič, Novogoričan, se v tem kolažu obmejnih vinjet s svojim 'defenderjem' vrne v svoje kraje ter potuje po obeh straneh današnje slovensko-italijanske meje, nekdanjem območju prepustnice. Tu se stikata latinski in slovanski svet, Srednja Evropa in Mediteran – in tu ni čistokrvnosti. Tu živijo fantastični ljudje.


Zadeta od lajfa!, režija Haidy Kancler, Slovenija, 2015, 25 min

Vsak od nas ima sanje. Vsak si jih želi uresničiti. Dokumentarni portret Marte Lamovšek govori o uresničevanju sanj, premikanju mej in sodobni manifestaciji ženske. Marta je fotografinja, seksologinja, blogerka. Nima družine in ne kuha. Film odpira vpogled v kozmopolitansko življenje ženske 21. stoletja.


© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.