9. maj 2024 (20:00) - 12. maj 2024 (23:59)

Dan Evrope praznujemo s filmom

Ob Dnevu Evrope (9. maja) ob 20.00 bodo trije filmi, ki so nastali s podporo programa Ustvarjalna Evropa MEDIA, 72 ur brezplačno na voljo na spletu za ljubitelje filma v Bolgariji, na Hrvaškem in v Sloveniji.

CED MEDIA pisarne iz Bolgarije, Hrvaške in Slovenije omogočajo brezplačen ogled filmov iz omenjenih držav. Slovenski film Smučarske sanje režiserke Haidy Kancler, bolgarski film Iz Cremone v Cremono režiserke Marine Averina in hrvaški film Zbornica režiserke Sonje Tarokić si boste lahko ogledali na povezavh nižje na strani.


Povezave na filme bodo s kodami za brezplačen ogled na voljo od četrtka, 9. maja od 20.00 do nedelje, 12. maja do 24.00.

Ogled filmov je možen zgolj v Bolgariji, na Hrvaškem in v Sloveniji.


SMUČARSKE SANJE/MELTING DREAM
Slovenija, 2022, dokumentarni film, 84’

Scenarij in režija: Haidy Kancler, produkcija: Boštjan Virc (Studio Virc / Slovenija), koprodukcija: Sabine Gruber in Peter Drössler (Film Flair / Avstrija) ter Ari Matikainen (Kinocompany / Finska).
Vsebina: V afganistanskem mestu Bamyan tri lokalna dekleta pod vodstvom slovenske trenerke Ane sanjajo o tem, da bi postale profesionalne smučarke in se udeležile olimpijskih iger. A ko prispejo v Evropo na intenzivni trening, se soočijo z nepremostljivimi kulturnimi razlikami in neizprosnostjo evropskega profesionalnega športa.
Ogled filma tukaj: Melting Dreams
Geslo: MEDIA2024


IZ CREMONE V CREMONO / FROM CREMONA TO CREMONA
Bolgarija, 2016, dokumentarni film, 75’

Scenarij in režija: Marina Averina, produkcija: Martichka Bozilova (Agitprop / Bolgarija), koprodukcija: Erica Barbiani (Videomante / Italija).
Vsebina: Mladi vajenec zapusti udobno življenje v Bolgariji in se odpravi po stopinjah velikega Stradivarija v znamenito italijansko šolo za izdelavo violin v Cremoni. Tako se začne pot, na kateri mora premagati jezikovno ovire, domotožje in neenakosti v industriji izdelave violin. Ta topel film ponuja vpogled v svet ljudi, ki se spopadajo s tradicijo in tekmovalnostjo, da bi svojo glasbeno strast spremenili v poklic.
Ogled filma tukaj: From Cremona to Cremona
Geslo: MEDIA2024


ZBORNICA / THE STAFFROOM
Hrvaška, 2021, drama, 126’

Scenarij in režija: Sonja Tarokić, produkcija: Ankica Jurić Tilić (Kinorama / Hrvaška), koprodukcija: Janja Kralja (KinoElektron / Francija).
Vsebina:  Anamarija začne delati kot svetovalna delavka v šoli, ki je polna malenkostnih sporov in klik. Sprva se poskuša izogniti igri moči, ki jo igrajo ravnateljica, učitelji in starši, ter se posveča le delu z otroki. A ko bolje spozna sistem, Anamarija razume, da mora za preživetje žrtvovati svojo integriteto in igrati lastno igro v zbornici.
Ogled filma tukaj: The Staffroom
Geslo: MEDIA2024


Dogodek organizirajo CED pisarne iz Bolgarije, Hrvaške in Slovenije. Partnerja dogodka sta Kino Edison in Europe Direct točka Karlovac. Projekcijo slovenskega filma omogoča Filmoteka z Bazo slovenskih filmov.

Program Ustvarjalna Evropa MEDIA že več kot tri desetletja filmskem in avdiovizualnim sektorjem omogoča podporo za razvoj projektov, distribucijo, promocijo evropskih filmov, televizijskih vsebin in videoiger ter strokovna usposabljanja za producente, režiserje in scenariste idr. AV strokovnjake. Podpira tudi mreže evropskih filmskih festivalov in kinematografov.

© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.