19. maj 2020 (18:00) - 20. maj 2020 (23:59)

BSF Premiera: Videti El Aaiún


Dogodek se je zaključil 20.05.2020. Ogled pogovora z ustvarjalci je še vedno mogoč tukaj.


Hupa Brajdič produkcija produkcija vabi na premiero dokumentarnega filma Videti El Aaiún, režiserja Erika Valenčiča. Film je nastal v sodelovanju s fotografoma Arnetom Hodaličem in Katjo Bidovec.


K ogledu vas vabimo z režiserjevimi besedami:

Zgodbo o Sahravijih je treba predstaviti iz več razlogov. Ti ljudje se namreč ne soočajo samo s pregnanstvom ali brutalno okupacijo, ampak živijo na ozemlju, kjer so vojne, konflikti, terorizem in nestabilnost del vsakdana. Kljub razmeram v katerih živijo pa se niso radikalizirali in ne sanjajo o mučeništvu. Nočejo vojne in ne pozivajo k maščevanju. Vse, kar si želijo je to, da se vrnejo v svojo domovino. V svetu, kjer je toliko stvari narobe, so Sahraviji simbol tega, kar je prav: simbol miru namesto vojne.


Pogovor z ustvarjalci: Erikom Valenčičem, Arnetom Hodaličem in Katjo Bidovec je na voljo TUKAJ.
Pogovor povezuje izr. prof. dr. Jure Gombač (ZRC SAZU, UNG).


Več o filmu:
Film režiserja Erika Valenčiča nas popelje globoko v Alžirsko puščavo, v begunska taborišča, v katerih že več kot 40 let prebiva okoli 170.000 pripadnic in pripadnikov ljudstva Sahravi. Leta 1975 so španski kolonizatorji zapustili njihovo domovino Zahodno Saharo, vendar je ta kmalu zatem prešla pod nadzor Maroka in za kratek čas Mavretanije. Osvobodilno gibanje Polisario je leta 1984 osvobodilo vzhodni del ozemlja, zahodni del pa do danes ostaja pod nadzorom Maroka in s tem, kljub številnim miroljubnim prizadevanjem Sahravijcev za rešitev problema, sporno ozemlje. Taborišča so se spremenila v naselja, ki so poimenovana po mestih v Zahodni Sahari. Eno od njih se imenuje El Aaiun.


Film je nastal v soprodukciji z zavodom Reflektum in RTV Slovenija ter s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, javne agencije RS.

Dogodek soorganizira FilmotekaxBaza slovenskih filmov.


© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.