5. november 2021 (20:00) - 7. november 2021 (23:59)

9. DOKgodek: Svet znotraj


Tedenski vikend program slovenskega dokumentarnega filma.


V petek, 5. novembra 2021, ob 20.00 uri vas vabimo na deveti DOKgodek - tedenski program slovenskih dokumentarnih filmov. V sklopu DOKgodkov vsak vikend ponudimo na ogled brezplačno kurirano projekcijo slovenskih dokumentarnih filmov.

Dokumentarni film v zadnjih letih doživlja ustvarjalni razcvet, kar se pozna tudi pri vedno večji prepoznavnosti in priljubljenosti pri občinstvu. S projektom želimo še dodatno spodbuditi distribucijo ter omogočiti dostopnost domače dokumentaristike čim širši javnosti. Program smo zastavili konceptualno, vsak vikend se bomo posvetili določeni tematiki, bodisi dokumentarnemu filmu v kontekstu družbenega dogajanja, bodisi samemu filmskemu jeziku, avtorskemu dokumentarcu ali posameznemu avtorju.


POVEZAVI ZA OGLED FILMOV BOSTA DOSTOPNI OD 5. 11. 2021 OD 20. URE DO 7. 11. 2021 DO 24. URE.

© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.


Program:

V devetem DOKgodku se posvečamo posameznikoma, ki iz takih ali drugačnih razlogov odstopata od običajnih norm družbe v kateri se nahajata.

Ayna, junakinja filma Moje ime je ogledalo, sledi svoji kulturi in prepričanjem navkljub velikokrat nerazumevajoči okolici. V filmu Irena, lahko noč pa spoznamo Avguština, ki v popolnosti sprejema vse okoliščine, ki mu jih nameni življenje, brez iskanja bližnjic. Oba protagonista v tokratnem filmskem izboru odlikuje notranja moč, da stojita za svojimi odločitvami in tako ostajata zvesta sebi.


Irena, lahko noč, režija Miha Možina, Slovenija, 2017, 72 min

Ljubezenska zgodba o nenavadni ljubezni med Ireno in Avguštinom Mavčecem iz Turnišča v Prekmurju. V 1990-ih sta kmalu po poroki doživela težko prometno nesrečo. Irena je utrpela hude možganske poškodbe, in ker se ni več prebudila, so jo hoteli zdravniki prepustiti usodi počasne smrti. Avguštin jo je vzel domov in zanjo nesebično skrbi. Pri svojih 40-ih se je po dolgoletni borbi z zdravstvenim sistemom odločil za študij prava. Zdaj ga čakata zaključni pravosodni izpit in iskanje službe, s katero bi lahko dostojno skrbel za Ireno.


Moje ime je ogledalo, režija Katarina Rešek, Slovenija, 2013, 15 min

Ayna je mlada muslimanka, rojena v Avstraliji bosanskim staršem, ki živi v Sloveniji. Pokrita je z naglavno ruto. V filmu spremljamo njen vsakdan in zanimivo prepletanje dveh svetov, tradicionalnega (islam) s sodobnim. Ayna v iskanju popolne duhovnosti pogosto naleti na ovire, ki jih povzroča trk obeh svetov.


DOKgodek organizira zavod Filmoteka, v okviru projekta Baza slovenskih filmov v sodelovanju z mednarodnim festivalom Dokudoc, ki ga že 10 leto organizira Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga.


© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.

POVEZANO