29. oktober 2021 (20:00) - 31. oktober 2021 (23:59)

8. DOKgodek: Noč čarovnic


Tedenski vikend program slovenskega dokumentarnega filma.


V petek, 29. oktobra 2021, ob 20.00 uri vas vabimo na osmi DOKgodek - tedenski program slovenskih dokumentarnih filmov. V sklopu DOKgodkov vsak vikend ponudimo na ogled brezplačno kurirano projekcijo slovenskih dokumentarnih filmov.

Dokumentarni film v zadnjih letih doživlja ustvarjalni razcvet, kar se pozna tudi pri vedno večji prepoznavnosti in priljubljenosti pri občinstvu. S projektom želimo še dodatno spodbuditi distribucijo ter omogočiti dostopnost domače dokumentaristike čim širši javnosti. Program smo zastavili konceptualno, vsak vikend se bomo posvetili določeni tematiki, bodisi dokumentarnemu filmu v kontekstu družbenega dogajanja, bodisi samemu filmskemu jeziku, avtorskemu dokumentarcu ali posameznemu avtorju.


POVEZAVI ZA OGLED FILMOV BOSTA DOSTOPNI OD 29. 10. 2021 OD 20. URE DO 31. 10. 2021 DO 24. URE.

© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.


Program:

Najbolj grozljiv vikend leta bomo preživeli ob dveh zanimivih in grozljivih dokumentarnih filmih. Mama je ena sama svojo grozo črpa iz psihologije slovenskosti. Tej ljudje, ki živimo v kokoški na sončni strani alp nikakor ne moremo uiti, saj je njena senca vedno z nami. Če se želimo slovenskosti otresti, to zahteva, vsaj po pristopu, ki ga je izbral režiser Miha Čelar, dobro mero Tarantinovske estetike in maminega malinovca.

Z drugim dokumentarnim filmom tega vikenda pa se bomo sprehodili po snemalnem prizorišču grozljivke Prekletstvo Valburge (režija Tomaž Gorkić). Kako so nastali najbolj grozljivi prizori filma, kdo so sodelavci filma, kje in kako je film nastal bomo izvedeli v Making of The Curse of Valburga, ki ga je režiral Matevž Zupanc. Making of je vedno bolj popularen žanr dokumentarnega filma, ki se zadnje čase vzpostavlja tudi kot svojevrsten ustvarjalni podvih, ki zasluži pozornost, ne zgolj kot promocijski material, ki podpira film o katerem govori, ampak kot neodvisno, enovito delo.


Mama je ena sama, režija Miha Čelar, Slovenija, 2014, 60 min

Mama je ena sama je delno animirana dokumentarna filmska zgodba, ki razkriva značilen slovenski arhetip mučeniško - posesivne matere. Gre za odnos pri katerem mati s čustveno manipulacijo, vlogo žrtve, telesnimi kaznimi ali čustveno zlorabo, v otroštvu tako močno zaznamuje sina, da ta ostane od nje odvisen vse svoje življenje. V Sloveniji kjer ima mati v družbi kultno vlogo pa s tem likom že od protestantizma naprej manipulirajo tudi vsi vladajoči režimi, na čelu s slovensko katoliško cerkvijo. Rezultat materinskega kulta in režimskih manipulacij pa je tipičen slovenski moški, ki je patološko okupiran sam s sabo in s svojo materjo in ob šibkem očetu v svojem življenju in družbi lahko deluje le retrogradno in razdruževalno. Zlahka postane ojdipovski umetnik, sociopatski morilec ali narcisoidni politik, ki zna ljudi voditi le po načelu Devide and conquer! Glavna protagonistka filma je Tatjana Kneževič, učiteljica angleščine in voditeljica na alternativnem ljubljanskem radiju - Radio Študent. Tatjanin motiv v zgodbi pa je povsem nepolitičen in praktičen; pri svojih 33 letih si želi poiskati slovenskega fanta s katerim bi lahko ustvarila partnerstvo in družino. Tatjana: »Ko sem se lotila raziskave slovenskih moških sem ob štirih najbolj znamenitih odkrila šokantno podrobnost; Največji slovenski pisatelj, največji pesnik, svetovno znani slovenski diktator in največji slovenski serijski morilec, so zrastli ob močni posesivni materi in odsotnem očetu ...«


Making of The Curse of Valburga, režija Matevž Zupanc, Slovenija, 2020, 22 min

Film sledi snemalnemu procesu nastajanja srhljivke Prekletstvo Valburge v režiji Tomaža Gorkića. Zanimive vtise in izkušnje dodajo intervjuji z ustvarjalci filma.


DOKgodek organizira zavod Filmoteka, v okviru projekta Baza slovenskih filmov v sodelovanju z mednarodnim festivalom Dokudoc, ki ga že 10 leto organizira Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga.


© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.

POVEZANO