22. oktober 2021 (20:00) - 24. oktober 2021 (23:59)

7. DOKgodek: Radikalna preprostost


Tedenski vikend program slovenskega dokumentarnega filma.


V petek, 22. oktobra 2021, ob 20.00 uri vas vabimo na sedmi DOKgodek - tedenski program slovenskih dokumentarnih filmov. V sklopu DOKgodkov vsak vikend ponudimo na ogled brezplačno kurirano projekcijo slovenskih dokumentarnih filmov.

Dokumentarni film v zadnjih letih doživlja ustvarjalni razcvet, kar se pozna tudi pri vedno večji prepoznavnosti in priljubljenosti pri občinstvu. S projektom želimo še dodatno spodbuditi distribucijo ter omogočiti dostopnost domače dokumentaristike čim širši javnosti. Program smo zastavili konceptualno, vsak vikend se bomo posvetili določeni tematiki, bodisi dokumentarnemu filmu v kontekstu družbenega dogajanja, bodisi samemu filmskemu jeziku, avtorskemu dokumentarcu ali posameznemu avtorju.


POVEZAVI ZA OGLED FILMOV BOSTA DOSTOPNI OD 22. 10. 2021 OD 20. URE DO 24. 10. 2021 DO 24. URE.

DOGODEK SE JE ZAKLJUČIL 24. 10. 2021 OB 24. URI!

© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.


Program:

V sedmem DOKgodku bomo gostili filma, ki oba v središče postavljata istega človeka - Naro Petroviča. Nara je fekolog, graditelj zdravih skupnosti in podpornik čistega okolja.

" Kultura ne umira, ker nimamo časa brati in psati, umira zato, ker smo izgubili vez z lastnim domom. Kulturne krajine kmalu več ne bo, saj nam hiše naredijo drugi, orodja in igrače nam naredijo drugi, hrano nam pridelajo drugi … Sami le delamo, trošimo in za sabo puščamo smeti." -Nara Petrovič-

Oba filma sta nastala v produkcijski hiši Luksuz, Fekolog režiserjev Linda Fernandes, Gordan Golubović, Florence Guenaut v okviru delavnice, ki jo je med drugim mentoriral tudi Boris Petkovć. Ta se je zgodbo Nare Petroviča še bolj poglobil in ustvaril celovečerni film Nara Petrovič = človek.


Nara Petrovič = človek, režija Boris Petković, Slovenija, 2016, 63 min

Divji človek v divjini, nič posebnega, to je nekaj, kar si zlahka predstavljamo. Ampak kako živeti v divjini kot urbana, civilizirana oseba? Kako najti ravnovesje med harmonijo z naravo in povezavo z družbo kot tako - brez strahu, cinizma, obžalovanja, jeze? Kako ohraniti dostojanstvo v drugačnosti? Kako živeti z manj brez odpovedovanja? To je osebna zgodba človeka, ki si je pomagal sam in uredil svoje življenje tako, da je radikalno zmanjšal svojo odvisnost od nepotrebnih nujnih stvari moderne družbe, ne da bi prekinil sodelovanje v njej. To je zgodba o Nari, o Nari Petroviču – človeku.


Fekolog, režija Linda Fernandes, Gordan Golubović, Florence Guenaut, Slovenija, 2014, 16 min

Po besedah njegovih sledilcev je vizionar. Zase Nara Petrović pravi, da je fekolog. S svojo mamo živi v prikolici, že leta hodi naokoli bos, svoje življenje vodi po načelih ekologije in fiziologije. Daleč od nerodovitnega izkoriščanja našega okoljskega močvirja se organski vzorec Fekologa prične in konča z Narinimi iztrebki. Malo besed, nič teoretičnih izjav, gol antropološki vpogled v prvobiten oikos (domovanje).


DOKgodek organizira zavod Filmoteka, v okviru projekta Baza slovenskih filmov v sodelovanju z mednarodnim festivalom Dokudoc, ki ga že 10 leto organizira Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga.


© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.