8. oktober 2021 (20:00) - 10. oktober 2021 (23:59)

6. DOKgodek: Videti z dotikom


Tedenski vikend program slovenskega dokumentarnega filma.


V petek, 8. oktobra 2021, ob 20.00 uri vas vabimo na šesti DOKgodek - tedenski program slovenskih dokumentarnih filmov. V sklopu DOKgodkov vsak vikend ponudimo na ogled brezplačno kurirano projekcijo slovenskih dokumentarnih filmov.

Dokumentarni film v zadnjih letih doživlja ustvarjalni razcvet, kar se pozna tudi pri vedno večji prepoznavnosti in priljubljenosti pri občinstvu. S projektom želimo še dodatno spodbuditi distribucijo ter omogočiti dostopnost domače dokumentaristike čim širši javnosti. Program smo zastavili konceptualno, vsak vikend se bomo posvetili določeni tematiki, bodisi dokumentarnemu filmu v kontekstu družbenega dogajanja, bodisi samemu filmskemu jeziku, avtorskemu dokumentarcu ali posameznemu avtorju.


POVEZAVI ZA OGLED FILMOV BOSTA DOSTOPNI OD 8. 10. 2021 OD 20. URE DO 10. 10. 2021 DO 24. URE.

DOGODEK SE JE ZAKLJUČIL 11. 10. 2021 OB 24. URI! (ZARADI TEHNIČNIH TEŽAV JE BIL PODALJŠAN ZA EN DAN)

© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.


Program:

Ker se približujemo Svetovnemu dnevu vida, ki ga bomo letos obeležili 14. oktobra, v tokratnem DOKgodku dajemo prostor filmoma Hoja po vodi režiserja Marka Bratuša in Tudi jaz vidim režiserke Lane Bregar, ki razkrivata usode posameznikov, ki živijo med sivinami, razumejo v barvah in vidijo z dotikom.


Hoja po vodi, režija Marko Bratuš, Slovenija, 2011, 52 min

Alen Kobilica, najprepoznavnejše slovensko ime iz sveta visoke mode, je, zaradi zapletov po operaciji tumorja v glavi, spomladi, leta 2009, oslepel. S slepoto se je spopadel tako, da je nadaljeval poslovno pot, kot lastnik modne agencije. Hkrati si je zastavil cilj, da bo osvojil medalje na letni in na zimski paraolimpijadi v plavanju in smučanju ter ustanovil center za mlade slepe športnike, Vidim cilj. Dokumentarni film razkriva motivacije in dileme oslepelega manekena. O njem spregovorijo trener Boro Štrubelj, trenerka Dolores Žičkar, športni psiholog Matej Tušek, prijatelji iz Slovenije, Pariza in Milana, dr. Franci Planinšek in dr. Marko Hawlina.


Tudi jaz vidim, režija Lana Bregar, Slovenija, 2019, 17 min

V kratkem dokumentarnem filmu ljudje, ki so vid izgubili, gledalcu skozi intimno pripoved odstirajo pogled na svoj svet in prostor ter delijo občutke ob izgubi vida.


DOKgodek organizira zavod Filmoteka, v okviru projekta Baza slovenskih filmov v sodelovanju z mednarodnim festivalom Dokudoc, ki ga že 10 leto organizira Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga.


© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.

POVEZANO