1. oktober 2021 (20:00) - 3. oktober 2021 (23:59)

5. DOKgodek: Posameznik v družini


Tedenski vikend program slovenskega dokumentarnega filma.


V petek, 1. oktobra 2021, ob 20.00 uri vas vabimo na peti DOKgodek - tedenski program slovenskih dokumentarnih filmov. V sklopu DOKgodkov vsak vikend ponudimo na ogled brezplačno kurirano projekcijo slovenskih dokumentarnih filmov.

Dokumentarni film v zadnjih letih doživlja ustvarjalni razcvet, kar se pozna tudi pri vedno večji prepoznavnosti in priljubljenosti pri občinstvu. S projektom želimo še dodatno spodbuditi distribucijo ter omogočiti dostopnost domače dokumentaristike čim širši javnosti. Program smo zastavili konceptualno, vsak vikend se bomo posvetili določeni tematiki, bodisi dokumentarnemu filmu v kontekstu družbenega dogajanja, bodisi samemu filmskemu jeziku, avtorskemu dokumentarcu ali posameznemu avtorju.


POVEZAVI ZA OGLED FILMOV BOSTA DOSTOPNI OD 1. 10. 2021 OD 20. URE DO 3. 10. 2021 DO 24. URE.

DOGODEK SE JE ZAKLJUČIL 3. 10. 2021 OB 24. URI!

© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.


Program:

Družina je primarna celica, ki posameznika oblikuje sociološko in psihološko. Še preden se zavemo svojega obstoja, ali ga na kakršen koli način sami sooblikujemo, nam je v primarni enoti družine že pripisana vloga. Ta je določena na podlagi predstave, ki jo imajo drugi člani dužine o nas. Mnogi se te vloge ne znebimo niti v odrasli dobi, čeprav se z njo nismo nikoli poistovetili.

O družinah se mnogokrat pogovarjamo kot o monolitih. A obenem sodobna družba vse bolj ceni in poudarja moč, edinstvenost in dejanja posameznika. Ampak kdo in kaj je posameznik v družini in kako se srečata?

V filmih Hči Camorre režiserja Siniše Gačića in Zgodovina zapuščanja režiserja Matjaža Jamnika bomo ta vikend odkrivali svet dveh žensk. Na eni strani Christina, ki skuša spoznati, kako je s svojimi dejanji zaznamovala družino, na drugi Jožica, ki prevprašuje, kako je bila s strani svoje družine zaznamovana sama.


Hči Camorre, režija Siniša Gačić, Slovenija, 2018, 80 min

Cristina Pinto, nekdanja kamoristična morilka, se po 24-letni zaporni kazni sooča z izzivi vsakdanjega življenja. Kmalu po prihodu iz zapora njen 20 let starejši partner Raffaele zboli za rakom. Cristina poišče zatočišče pri hčeri Eleni, s katero skušata zapolniti dvajsetletno vrzel v njunem odnosu. Pri 46 letih se tako Cristina na novo vzpostavlja v vlogi mame, partnerice in babice.


Zgodovina zapuščanja, režija Matjaž Jamnik, Slovenija, 2018, 32 min

Jožica Gnidica trpi s kronično bolečinskim sindromom - fibromialgijo. Medtem ko poizkuša živeti z boleznijo, odhaja skrbeti za invalidno mamo. Družinske fotografije in čas, ki ga Jožica z mamo preživi na zapuščeni kmetiji, razkrijejo družinsko zgodbo, ki postavlja vprašanja o neuničljivosti družinskih vezi ter o tem kaj povzroča bolečino.


DOKgodek organizira zavod Filmoteka, v okviru projekta Baza slovenskih filmov v sodelovanju z mednarodnim festivalom Dokudoc, ki ga že 10 leto organizira Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga.


© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.

POVEZANO