24. september 2021 (20:00) - 26. september 2021 (23:59)

4. DOKgodek: Mladost seniorjev


Tedenski vikend program slovenskega dokumentarnega filma.


V petek, 24. septembra 2021, ob 20.00 uri vas vabimo na četrti DOKgodek - tedenski program slovenskih dokumentarnih filmov. V sklopu DOKgodkov vsak vikend ponudimo na ogled brezplačno kurirano projekcijo slovenskih dokumentarnih filmov.

Dokumentarni film v zadnjih letih doživlja ustvarjalni razcvet, kar se pozna tudi pri vedno večji prepoznavnosti in priljubljenosti pri občinstvu. S projektom želimo še dodatno spodbuditi distribucijo ter omogočiti dostopnost domače dokumentaristike čim širši javnosti. Program smo zastavili konceptualno, vsak vikend se bomo posvetili določeni tematiki, bodisi dokumentarnemu filmu v kontekstu družbenega dogajanja, bodisi samemu filmskemu jeziku, avtorskemu dokumentarcu ali posameznemu avtorju.


POVEZAVI ZA OGLED FILMOV BOSTA DOSTOPNI OD 24. 9. 2021 OD 20. URE DO 26. 9. 2021 DO 24. URE.

DOGODEK SE JE ZAKLJUČIL 26. 9. 2021 OB 24. URI!

© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.


Program:

Jesen bomo pričeli z vpogledom v življenja seniorjev, ki svojo mladost ohranjajo v odnosih, spominih, izumih. Na ogled bosta filma Stoletje sanj (2017) Vena Jemeršiča v produkciji Supermarket production in Alzheimer Cafe (2019) Martina Drakslerja v produkciji AGRFT.


Stoletje sanj, režija Ven Jemeršič, Slovenija, 2017, 88 min

Stoletje sanj je celovečerni dokumentarni film o najstarejšem slovenskem izumitelju Petru Florjančiču, ki je pred kratkim praznoval 100 let. V njem kontroverzni Peter s svojimi besedami opisuje življenje, ki je, kot sam pravi, napeto kot Hitchcockovi filmi. Sebe doživlja kot hedonista, ki si je s svojimi iznajdbami ustvaril pot do razkošnega in vznemirljivega življenja.


Alzheimer Cafe, režija Martin Draksler, Slovenija, 2019, 19 min

Zakonca Ivan in Jožica sta se po 70 letih skupnega življenja preselila v dom za starejše občane. Kljub vsem oviram starosti nadaljujeta skupno življenje v novem okolju doma. Spomini bledijo, ljubezen ostaja.


DOKgodek organizira zavod Filmoteka, v okviru projekta Baza slovenskih filmov v sodelovanju z mednarodnim festivalom Dokudoc, ki ga že 10 leto organizira Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga.


© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.