Novinarska gradiva lahko prenesete TUKAJ (zip).


Video na zahtevo in spletna knjižnična izposoja v Bazi slovenskih filmov

Baza slovenskih filmov je kot podatkovna baza javnosti postala dostopna januarja 2020. Sledilo je turbulentno leto, ko so kulturne ustanove ostale zaprte. V zavodu Filmoteka smo s projektom Baza slovenskih filmov in v sodelovanju z mnogimi organizacijami s področja slovenskega filma in širše uspeli najti pot do publike za slovenski film.

Visoka gledanost slovenskega filma v 2020 nas je usmerila na pot k razvoju videa na zahtevo. Dodatno pa nas je k temu vzpodbudilo povabilo Mestne knjižnice Kranj, ki je poleti 2020 organizirala srečanje več akterjev na področju filma v Sloveniji z namenom preučitve možnosti spletne izposoje filmov v knjižnici, zaradi upada izposoj filmov na fizičnih nosilcih.

V Filmoteki smo v tem videli priložnost in smo v sodelovanju z Mestno knjižnico Kranj in Inštitutom informacijskih znanosti Maribor razvili možnost spletne knjižnične izposoje filmov. Oktobra 2021 smo tako v testni in omejeni obliki javnosti v Bazi slovenskih filmov omogočili dostop do videa na zahtevo in spletne knjižnične izposoje filmov.

Projekt je kot pomemben prepoznalo tudi Združenje splošnih knjižnic in Ministrstvo za kulturo, ki je Bazo slovenskih filmov podprlo na razpisu za spodbujanje novih možnosti za razširjanje kakovostnih avdiovizualnih in kinematografskih del za leti 2021 in 2022.

Na današnji dan uradne otvoritve videa na zahtevo in spletne knjižnične izposoje v Bazi slovenskih filmov, je v sistem knjižnične izposoje vključenih 11 splošnih knjižnic:

 • Mestna Knjižnica Kranj
 • Knjižnica Domžale
 • Knjižnica Mirana Jarca Novo Mesto
 • Mestna knjižnica Ljubljana
 • Knjižnica Miklova hiša Ribnica
 • Knjižnica Pavla Golie Trebnje
 • Osrednja knjižnica Celje
 • Knjižnica Velenje
 • Mestna knjižnica Izola
 • Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec
 • Knjižnica A.T. Linharta Radovljica

Naš katalog filmov trenutno šteje 339 filmov. Od teh jih je 175 na voljo brezplačno, tukaj gre večinoma študijsko produkcijo in tudi nekatere filme pri katerih so se imetniki pravic odločili, da jih ne monetizirajo. Za knjižnično izposojo ali neposredno izposojo preko Baze slovenskih filmov pa je na voljo 164 filmov. Prav danes smo ga obogatili s 24 filmi, produkcijskih hiš Staragara, Narayan, Triglav film in Viba film.

V sodelovanju z našimi vsebinskimi partnerji v tem letu pripravljamo še več programov, ki izpostavljajo različne filmske zvrsti.

V sodelovanju s festivalom Dokudoc smo pretekli teden otvorili 2. Sezono DOKgodka - tedenskega programa slovenskega dokumentarnega filma, ki je na sporedu vsak teden od torka zvečer do četrtka do polnoči. Letos smo ga obogatili s spremnimi besedili, ki raziskujejo filmski jezik.

Trenutno poteka festival FeFi - festival feminističnega filma, ki ga gostimo na BSF, v sklopu katerega je na voljo 8 filmov, od tega 2 slovenska, Varuh meje Maje Weiss in Babičino seksualno življenje Urške Djukić.

Kot v preteklih dveh letih, bomo dodatne spletne programe omogočali tudi drugim slovenskim festivalom.

Z Društvom slovenskega animiranega filma, s katerim sodelujemo pri izvajanju šolskih projekcij in tudi javnih projekcij animiranih filmov, v letošnjem letu načrtujemo poseben projekt, spletni kotiček v Bazi slovenskih filmov, ki bo namenjena samo animiranemu filmu.

S Slovenskim filmskim centrom, s katerim organiziramo številne dogodke in obeležja kot je 8. Marec. Kulturni dan, organiziramo šolske projekcije čez celo leto in še obširneje v času Slovenskega tedna filma.

Baza slovenskih filmov je v tem trenutku najobsežnejša javno dostopna podatkovna baza o slovenskem filmu, ki z nadgradnjo v video na zahtevo in spletno knjižnično izposojo slovenski film še bolj približa slovenski javnosti in ga postavlja v širši kontekst domače avdiovizualne krajine.