18. februar 2020

Zgodbe iz kostanjevih gozdov nadaljujejo festivalsko pot

Zgodbe iz kostanjevih gozdov nadaljujejo festivalsko pot

Igrani celovečerni film Zgodbe iz kostanjevih gozdov nadaljuje svojo festivalsko pot. Po svetovni premieri na mednarodnem festivalu v Toronto septembra lani, ter uspešnem jesenskem festivalskem nizu, ki ga je posebej zaznamovala nagrada za najboljši prvenec na festivalu A-kategorije v Tallinu, si ga bo v marcu in aprilu lahko ogledalo občinstvo na festivalih v Franciji, Kanadi, Ameriki, v Indiji, na Škotskem, v Srbiji, v Turčiji in na Poljskem. Intimno pravljico iz dolin obmejne pokrajine Benečije so v glavne programe sprejeli selektorji Mednarodnega festivala prvencev v Annonayu ter festivala À l'Est v Rouenu, Mednarodnega filmskega festivala v Ottawi, festivala novih avtorjev First Look Festival, ki ga organizira newyorški Museum of the Moving Image, festivala evropskih filmov, ki poteka v Chicagu, indijskega Mednarodnega festivala Bengaluru, škotskega Mednarodnega filmskega festivala v Glasgowu ter mednarodnega beograjskega festivala FEST.

Prvenec mladega režiserja Gregorja Božiča in scenaristke ter producentke Marine Gumzi, ki je bil na zadnjem festivalu v Portorožu nagrajen z 11 vesnami, med drugim za najboljši film, najboljšo režijo in najboljši film po izboru občinstva, je posnet na 16- in 35-milimetrski filmski trak. Skozi lirični preplet podob iz sanj, prividov in spominov film pripoveduje o razpadu majhne skupnosti na slovensko-italijanski meji po drugi svetovni vojni. V glavnih vlogah nastopajo Massimo De Francovich, Ivana Roščić, Giusi Merli, Tomi Janežič, Anita Kravos, Nataša Keser in Janez Škof.

Zgodbe iz kostanjevih gozdov je slovensko-italijanska koprodukcija in je nastajal med leti 2012 in 2019 v produkciji Zavoda Nosorogi. Film, katerega realizacijo je sofinanciral Slovenski filmski center, je bil uspešen prejemnik finančne podpore tudi iz strani mednarodnih skladov Ustvarjalna Evropa – podprogram MEDIA ter Eurimages. Koproducenti filma so poleg italijanske produkcijske hiše Transmedia Production še RTV Slovenija in Deutsche Film-und Fernsehakademie Berlin – DFFB. Mednarodni prodajni agent je Cercamon. 

Po ljubljanski premieri na festivalu LIFF-e je bil film v distribuciji na ogled 11 tednov. Na posamičnih projekcijah bo film po Sloveniji na ogled še februarja in marca, od 4. marca tudi v Dvorani slovenskega filma v ljubljanskem Koloseju.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO