12. maj 2022

Za nami je slavnostna premiera digitalno restavriranega filma Hudodelci režiserja Francija Slaka

Včeraj se je v Cankarjevem domu odvila slavnostna premiera digitalno restavriranega filma Hudodelci (1987) režiserja Francija Slaka.

Slavnostne premiere so se udeležili igralci Mario Šelih, Anja Rupel, Vlado Repnik, Aleš Valič in Damjan Kozole. S strani filmske ekipe pa so bili prisotni snemalka zvoka Hanna Preuss Slak, scenograf Janez Kovič, pomočnik scenografa v srbskem delu Dušan Milavec, kostumografinja Bjanka Adžić Ursulov, asistent kamere Boris Romih in direktor filma Stane Malčič.

Scenarij za filma sta napisala režiser in Jože Dolmark, po istoimenskem romanu Marjana Rožanca.

V imenu soscenarista Jožeta Dolmarka je Hanna Preuss občinstvo uvodoma nagovorila s temi besedami: »Sedaj, ko v Slovenski kinoteki teče program Vzhod – Zahod, Meja skozi film in zgodovino 1945–1954-2025, po naključju prihaja posodobljena kopija Slakovih Hudodelcev iz leta 1987, ki so pred usodnimi jugoslovanskimi dogodki po letu 1991 povzeli povojna dogajanja na zahodni meji in nekako posledično napovedali kaj se bo kmalu pripetilo. Rožančev roman in Slakov film sta redka primera kritične obravnave natančnih novih časov, nekako tako kot je podobna tematika obdelana v Jančarjevih romanih o štajerskem koncu. Tako je ponovno srečanje z zgodbo Petra Bordona določena deleuzovska kristalna krogla, fascinantno, a hkrati bridko srečanje s premisami usodnega novega obdobja, katerega stigme se bodo šele čez čas zacelile. Zgodovina po navadi ne nauči ničesar, samo opominja. Hladno-temne podobe Slakovih Hudodelcev pa so ponovno pred nami v opozorilo, kako nemočna in ranljiva so naša uboga telesa pod težo zamotanega časa, ki je vedno močnejši od skrivnosti našega bivanja.«

V filmu poleg že omenjenih igralcev igrajo še: Bata Živojinović, Rade Šerbedžija, Elizabeth Spender, Mustafa Nadarević, Zijah Sokolović, Paolo Magelli in drugi. Filmsko ekipo še sestavljajo: direktor fotografije Boris Turković, montažer Vuksan Lukovac, oblikovalkec maske Halid Redžebašić. Glasbo za film so prispevali Bugenhegen in Laibach. Producenti filma so bili Viba film Ljubljana in Art film Beograd.

Na Tednu domačega filma, predhodniku Festivala slovenskega filma, je film leta 1987 prejel pet nagrad, in sicer režiser Franci Slak zlato nagrado Metoda Badjura za režijo, scenograf Janez Kovič priznanje Metod Badjura za scenografijo, Bugenhegen in Laibach zlato nagrado Metod Badjura za glasbo, Hanna Preuss Slak priznanje Metod Badjura za zvok, igralec Mario Šelih je postal debitant leta za igro.

Film Hudodelci so za Slovenski filmski center digitalno restavrirali Iridium film, slavnostna premiera filma je potekala v sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center, v sodelovanju s Cankarjevim domom, organizira od jeseni 2017.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO