18. november 2022

Za nami je slavnostna predpremiera dokumentarnega filma LGBT_SLO_1984 režiserja Borisa Petkoviča

Naši filmi doma

Včeraj je bila v sklopu 33. festivala Liffe v Cankarjevem domu slavnostna predpremiera dokumentarnega filma LGBT_SLO_1984 scenarista in režiserja Borisa Petkoviča. Arhivsko-dokumentaristični pogled na slovensko gejevsko, lezbično, biseksualno in transspolno sceno ter pripadajoče organizacije, ki so s svojo prodornostjo sooblikovale širši družbeni prostor še v nekdanji Jugoslaviji.

Režiser o svojem filmu pravi: »Med celotnim ustvarjalnim procesom mi je bilo izjemno pomembno, da filma ne zreduciramo na politični pamflet, ampak ga umestimo v širši družbeni kontekst. Zanimala sta me dva vidika: kako se je slovensko LGBT-gibanje razvijalo pod različnimi pritiski družbe ter kako sta aktivizem in kultura vplivala na razvoj LGBT-skupnosti v širši družbeni sferi.«

Predpremiere so se poleg režiserja, ki je tudi montažer filma, udeležili animator Nuka Horvat, grafična oblikovalka Irena Woelle, oblikovalec zvoka Julij Zornik, avtor glasbe Aldo Ivančić, direktorica fotografije Lea Aymard in soproducent Tom Gomizelj. Pri filmu sodelujeta še montažer Kristian Božak Kavčič in oblikovalec zvoka Peter Žerovnik. Na odru so se pridružili tudi Suzana Tratnik, Roman Kuhar, Miha Lobnik, Miha Blažić ter številni drugi, ki jih poleg Daria Serevala (Borghesia), Nataše Sukič, Braneta Mozetiča, Tatjane Greif in Salome lahko spremljamo v filmu.

Projekcije filma so se udeležili tudi ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar, zagovornik načela enakosti Miha Lobnik in drugi visoki gostje. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Zavod Kineki, producenta filma sta Mirella Habr in Boris Petkovič, sofinanciral ga je Slovenski filmski center. Soproducenta sta Katapult in RTV Slovenija.

Svetovno premiero je film doživel letos septembra v Jugoslovanski kinoteki v Beogradu, in sicer v okviru filmskega festivala Merlinka Classic, ki je potekal sočasno z EuroPridom, dan pred večkrat prepovedano in ponovno »dovoljeno« parado ponosa. Novinar Dragan Jovićević je takrat za časnik NIN med drugim zapisal: »Posebno presenečenje Merlinka klasik festivala je - s svetovno premiero dokumentarnega filma LGBT_SLO_1984 - priredil režiser Boris Petkovič. Številna dejstva v tem filmu preprosto očarajo, saj predstavljajo družbo, v kateri smo ne tako davno živeli, kot nekakšno utopistično meko.«

LGBT_SLO_1984 bo decembra prikazan v okviru 38. festivala LGBT filma, in sicer v Ljubljani, Kopru, Ptuju, Slovenj Gradcu, Idriji, Bistrici ob Sotli in Trstu. Sočasno s festivalom film 18. decembra začenja tudi redno distribucijsko pot po Art kinu mreži Slovenije. V sklopu festivala Liffe je film na sporedu danes ob 20. uri v mariborskem Mariboxu in jutri, ob 21.10 v ljubljanskem Kinodvoru. Slavnostna predpremiera filma je potekala v sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center, v sodelovanju s Cankarjevim domom, organizira od jeseni 2017.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO