3. oktober 2022

V Kinodvor prihaja 7. filmski festival Kinotrip – mladi za mlade

Med 20. in 22. oktobrom bo v Kinodvoru potekal 7. mednarodni filmski festival Kinotrip. Filmski sprehod nas bo vodil skozi pisane pokrajine mladih: od hipnotičnih podob Beneške lagune do živo oranžne avstralske puščave, s hitrimi obrati športne drame in rahločutnimi izpovedmi, ki rušijo meje in širijo obzorja.

Kinotrip je Kinodvorov filmski program, ki ga ustvarjajo mladi za mlade, mednarodni filmski festival Kinotrip pa njegov največji dogodek. Sedma edicija prinaša šest celovečernih filmov za različne filmske okuse vseh starosti, na festival pa se znova vrača Kinotripčič – program kratkih filmov. Celoten program je tudi letos skrbno izbrala ekipa Kinotripovega filmskega kluba, ki jo letos sestavlja devet srednješolk.

Festival začenjamo v četrtek, 20. oktobra, ko bo najprej na sporedu film Atlantida (Atlantide, Yuri Ancarani), ki nam bo v hipnotičnem utripu življenja mladostnikov razkril Benetke, kakršnih ne vidimo na idiličnih razglednicah. Zvečer bo sledilo uradno odprtje festivala s filmom Olga (Olga; Elie Grappe), ki se dogaja med Ukrajino in Švico ter iz osebne zgodbe o predanosti športu preraste v pripoved o političnem in družbenem zorenju. V neizmerno veselje nam je, da lahko ob tem najavimo prihod protagonistke, mlade ukrajinske igralke Anastasiie Budiashkine. Po projekciji filma bodo pogovor v živo z njo vodile članice letošnje Kinotripove ekipe.

Z izjemno aktualnimi tematikami bo filmski program prežet tudi v petek, 21. oktobra. Festivalski dan bomo začeli z iskrenim dokumentarnim filmom V mojem imenu (Nel mio nome, Nicolò Bassetti) o štirih prijateljih, ki jih druži raziskovanje, oblikovanje in utrjevanje identitete kot transspolne osebe. Nadaljevali bomo s filmom Sonce (Sonne), drznim prikazom odraščanja v vmesnem prostoru raznolikih kultur in vrtincu družbenih omrežij, ki je mladi režiserki Kurwdin Ayub prinesel nagrado za najboljši prvenec na letošnjem filmskem festivalu Berlinale. Petkov večer bomo zaključili z razgretimi in barvitimi zgodbami kratkih filmov v programu Kinotripčič.

V soboto, 22. oktobra, bomo filmski sprehod začeli sredi avstralske puščave s svojevrstno avanturo in razmislekom o času ter civilizaciji ob filmu Walkabout (Walkabout, Nicolas Roeg), festivalsko dogajanje pa zvečer sklenili z navdihujočo zgodbo o prijateljstvu, tekmovalnosti in uporništvu v dokumentarnem filmu Ajde mulci (Allons enfants, Thierry Demaizière, Alban Teurlai), prikazu osmih mladostnikov, ki živijo za ples in zaradi njega.

Filmski gostje in spremljevalno dogajanje

Poleg Anastasiie Budiashkine se bodo mladim v filmskih pogovorih pridružili tudi zanimivi domači gosti. Njihova imena in razpored pogovorov bomo sproti objavljali na spletni strani in družbenih omrežjih.

To jesen nas čakajo tudi štiri nove epizode podkasta Kinotripanje. Pred mikrofonom so se letošnji ekipi Kinotripa pridružili Benjamin Krnetić, Lina Akif, Suzana Tratnik, Evan Grm, Peter Cerovšek in Matevž Jerman. Skupaj so tripali na filme, kino in druge aktualne teme, povezane z letošnjim programom, pa tudi širšo mlado generacijo. V času festivala jim lahko prisluhnete na Kinodvorovi spletni strani www.kinodvor.org/podkast-kinotripanje/.

Na festivalu se bodo s svojimi izdelki predstavili udeleženci predfestivalske videodelavnice Afne guncat, ki jo je vodil umetniški duet Doplgenger in je v Kinodvoru potekala v sodelovanju z 28. mednarodnim festivalom sodobnih umetnosti Mesto žensk.

Med filmi bo poskrbljeno še za filmska druženja, pred vsako projekcijo pa bodo mlade Kinotripovke pripravile zanimive filmske uvode. Na zaključni projekciji festivala bodo mladi podelili Kinotripovo nagrado občinstva.

Sedmo Kinotripovo generacijo sestavljajo Stela Artes Štern, Julija Bauer, Zala Humar, Zoja Klemenčič, Tatjana Kobe, Julija Pavlin Vodušek, Ajda Simčič, Ajda Varl in Zarja Žagar.

Več informacij in festivalski program

V priponki vam pošiljamo festivalsko programsko knjižico (PDF dokument). Celoten program festivala je objavljen tudi na Kinodvorovi spletni strani. Vse dogajanje pa lahko sproti spremljate na profilih na Facebooku in Instagramu.

Naj vas film odpelje!

Vir: Kinodvor

POVEZANO