19. junij 2024

Uspešno zaključena še ena izdaja ReActing as a Star!

Tretja edicija mednarodnega programa ReActing as a Star, je bila namenjena povezovanju igralcev iz regije z evropskimi kasting direktorji in filmskimi režiserji ter povečanju njihove mobilnosti in zastopanosti v evropski filmski industriji. Potekala je od 14. do 16. junija v Kranju ob igralskem festivalu KRAFFT. Pod sloganom »Igrajo lokalno, delujejo globalno!«, se je letošnje edicije strokovnega programa udeležilo 15 nadarjenih igralcev iz regije, ki so skozi tridnevne aktivnosti razvijali svoje sposobnosti in gradili dolgoročne medsebojne vezi.

Letošnji program se je začel 14. junija s pogovorom na temo kasting kot osnova za nastanek filma, v katerem sta sodelovala Aida Begić, regionalna režiserka, ki ima za seboj vrsto mednarodnih filmskih uspešnic, in Timka Grin, predsednica mednarodnega združenja kasting direktorjev (ICDA), ki je z Begićevo dosegla vrsto uspešnih filmskih sodelovanj. V pogovoru, ki ga je povezoval filmolog Nebojša Jovanović, sta sogovornika udeležencem opisala dolgoletno sodelovanje, poudarila pa sta tudi pomen razvoja kastinga kot discipline v regiji. »Če je kader napolnjen s predmeti, barvami, osvetlitvijo, katerih vsak segment je skrbno izbran in preštudiran ter sestavljen v smiselno celoto, potem si lahko predstavljate pomen izbire živih ljudi, ki se bodo v tem kadru znašli,« je po pogovoru komentirala Begićeva in dodala: »Ko spremljam ta program od vsega začetka, menim, da je vsako leto izjemno bogat tako za igralce, ki v njem sodelujejo, kot tudi za nas predavatelje, ki z njimi delamo.«

Drugi dan se je začel s predstavitvijo igralcev platforme ReActing, ki jo je, tako kot mojstrske tečaje v preostalem delu dneva, vodil in moderiral pisatelj in novinar Srđan Sandić. Izbrane regionalne igralke in izbrani igralci, ki so se občinstvu predstavili s predstavitvami in kratkimi intervjuji, so bili Alenka Kraigher, Andrei Lenart in Klara Kuk iz Slovenije; Jelena Stupljanin, Mladen Sovilj in Nikola Pavlović iz Srbije; Jelena Simić in Milivoje Obradović iz Črne gore; Antonio Scarpa, Ivana Roščić, Jona Zupković in Rea Bušić iz Hrvaške; Igor Skvarica in Nadine Mičić iz Bosne in Hercegovine; in Natalija Teodosieva iz Severne Makedonije. »Priložnost, da se spoznavamo v kontekstu, ki ni avdicija ali vezan na določen projekt, ampak gre za interakcijo in povezovanje med seboj, kjer lahko igralci postavljajo vprašanja in o njih izvemo več, nam omogoča biti del širšega ustvarjalnega procesa, ki bo pozitivno vplival na regijo in mednarodno igralsko zasedbo,« je po predstavitvi povedala britanska kasting direktorica Sam Jones.

Posebna gosta sta bila slavni švedsko-danski igralec Jakob Cedergren in hrvaško-danski zvezdnik Zlatko Burić, ki sta na mojstrskih tečajih spregovorila o svojih praksah in izkušnjah čezmejnega dela skozi desetletja impresivnega in raznolikega delovanja. Slednji je kot regionalni igralec z mednarodnim življenjepisom prepoznal tudi vrednost samega programa in izjavil: »Hura hura! Ko se ljudje iz lokalne in širše regije srečajo, poklepetajo in delijo vizije, vedno nekaj nastane.«

Drugi dan je potekala tudi panelna razprava z naslovom Igralci na mednarodnem trgu, kjer so udeleženci imeli priložnost spoznati delo in perspektive priznanih kasting direktorjev iz različnih koncev Evrope – Timko Grin iz Bosne in Hercegovine, Sam Jones iz Velike Britanije, Lauro Muccino iz Italije in Andersa Nygaarda iz Danske — ter francosko agentko Alice Walrafen, ki se je pogovoru pridružila kot predstavnica svetovno priznane agencije Adéquat. Ob velikem zanimanju udeležencev in vrsti radovednih vprašanj občinstva so se panelisti dotaknili tem, kot so metodologija dostopa do lastnih posnetkov, prednosti in slabosti spletnega kastinga ter zaščite in pravic igralcev med samim procesom. »Vesela sem, da imam jaz in mnogi drugi končno priložnost sodelovati na takšnem dogodku. Mislim, da nam je manjkalo ravno to — mreženje z različnimi kasting direktorji, ki niso samo regionalni, ampak tudi mednarodni,« je povedala igralka Ivana Roščić, ena od udeleženk programa.

V nedeljo, 16. junija, je ves dan potekala delavnica ReActing, katere cilj je bil okrepiti sodelovanje igralcev, režiserjev in kasting direktorjev z naslovom Kamera, kamera, povej mi, kdo je najboljši za vlogo v sceni? Slovenska režiserka Maja Križnik in hrvaški režiser Miroslav Sikavica, ki pripravljata svoje debitantske celovečerne filme, sta ob tej priložnosti sodelovala z velikimi mednarodno priznanimi kasting direktorji, da bi skupaj z udeleženci te delavnice šla skozi razvojni proces od snemanja lastnih posnetkov do simulacije kastinga v živo za filme v nastajanju. »Na programu ReActing sem spoznal veliko igralcev in njihova kakovost me je navdušila; so izjemno profesionalni,« je komentiral danski kasting direktor Anders Nygaard, eden od vodij delavnice.

Tina Hajon, avtorica in vodja projekta ReActing, je ob zaključku tretje edicije programa povedala: »Zelo sem vesela, da izkušnje udeležencev odražajo vizijo ReActinga, ki zdaj zagotavlja kreativen in brezplačni razvojni prostor za zrele regionalne igralce in talente že tretje leto zapored. Program je bil zelo intenziven in čas je tekel ob uživanju v pogovorih in druženju. Mednarodni kasting direktorji in režiserji so izrazili veliko zanimanje za naše igralce in sodelovanje je bilo zelo plodno, kar nas izjemno veseli.«

Pretekle uspešne edicije ReActing as a Star, edinega strokovnega programa v regiji, ki se osredotoča na igralce, so vključevale mojstrske tečaje in delavnice režiserke Teone Strugar Mitevske, igralcev Branke Katić, Leona Lučeva in Jelene Graovac Lučev ter Nathalie Chéron, kasting direktorice za Luc Bessonove filme, Yngvill Kolset Hage, vodja kastinga v filmu Joachima Trierja Najslabša oseba na svetu in Cassandra Han, direktorica igralske postave v filmu Terrencea Malicka The Hidden Life in Jamesa Mangolda Ford proti Ferrariju. Poleg tega so na dogodku sodelovali tudi režiserji Damjan Kozole, Srđan Golubović in Dubravka Turić.

Mednarodni program ReActing as a Star se je začel leta 2022 kot dogodek za mreženje, na katerem se je kasting direktorjem in agentom predstavilo že okoli štirideset igralcev iz regije.

ReActing as a Star je pobuda Slovenskega filmskega centra ter združenj Pari Pikule in Secret Arts Cinema, ki sta producenta projekta, v sodelovanju s filmskimi skladi in centri iz Hrvaške, Srbije in Črne gore ter izobraževalnim programom Training and Skills, ki je del strokovnega dela Sarajevskega filmskega festivala - CineLink Industry Days ter Evropske filmske akademije, International Casting Directors Association (ICDA), platforme Filmmakers.eu in filmskega festivala KRAFT. Prav tako je program že drugo leto zapored nosilec znaka Evropske filmske akademije za izmenjavo znanja, s katerim želi EFA podpreti izjemne projekte, katerih cilj je povezati posameznike, ki si svoje znanje želijo deliti  s tistimi, ki so pripravljeni poslušati in se učiti.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO