4. december 2023

Transmedijski projekt Prava Pepelka niza festivalske uspehe

Animirani film Prava Pepelka, ki je del transmedijskega projekta Zvite Pravljice, režiserke Sare Božanić, se ukvarja z reinterpretacijo najbolj znanih pravljic svetovne dediščine in v pripoved vnaša elemente stigme – telesne, duševne, rasne, spolne, socialne, …

Projekt Zvite pravljice vključuje šest spletnih epizod in televizijsko serijo, zvočne knjige, tiskane knjige z aplikacijo razširjene resničnosti (AR), izobraževalni program za starše/družine in vzgojitelje, ter interaktivno razstavo, ki je namenjena aktivni participaciji in soustvarjanju s pomočjo tehnologije navidezne resničnosti (VR). Prava Pepelka (2022) je prva pravljica v seriji cikla šestih Zvitih pravljic, ki znane zgodbe ter junake in junakinje prilagajajo sodobnim časom in temam. Tradicionalne interpretacije zgodb, kot sta Pepelka in Trnuljčica, učijo dekleta, naj čakajo na očarljivega princa na belem konju in tako ustvarjajo stereotipe, ki otrokom vcepljajo napačne vrednote, meni avtorica. Namen Zvitih pravljic je uporabiti izgubljene nauke starih pravljic kot orodje, ki otroke nauči sprejemati in razumeti drugačnost. Predstavitev določene hibe znotraj znane pravljične narative spodbuja pogovor o tej tematiki in uči destigmatizacije.

»Prava Pepelka na novo definira znane zgodbe in otroke vodi v svet, ki slavi raznolikost in izpodbija stereotipe,« je bistvo svojega ustvarjanja povzela režiserka Sara Božanić. Psihologinja Suzana Krstić pa k temu dodaja, »Zvite zgodbe so odličen način, da otroci navežejo stik s svojimi starši, sorojenci ali vzgojiteljicami v vrtcu ter poglobijo razumevanje družbenih pojavov, diskriminacije, duševnega zdravja in raznolikosti.« Ustvarjalna, zabavna in predvsem poučna zgodba Prava Pepelka je prenovljena različica znane pravljice o Pepelki. Prava Pepelka se namreč spoprijema s telesno hibo. Ima le eno nogo in veliko željo, da bi plesala, ko iz gradu prispe velika novica o kraljevem plesu ... Film, ki je dolg 17 minut in pol, je avtorica razvijala na kreativnih delavnicah in je nastal s prispevki otrok in njihovih staršev. Skozi proces nastajanja zgodbe ustvarjalce spodbuja k razmišljanju o tem, kaj pomeni živeti s stigmo in kaj so tisti izzivi, s katerimi se vsakodnevno soočajo osebe s telesno oviranostjo.
Šestnajstletna Reem Daou iz Libanona, ki je sodelovala pri projektu, delavnice vidi kot izjemno priložnost za otroke, da napišejo svojo zgodbo o pogumu, empatiji in sočutju. Projekt pa, je pristavila, spodbuja generacijo neustrašnih in odprtih mislecev. »Zvite pravljice so kot svetilnik sprememb in ustvarjalnosti. Z edinstveno mešanico animiranih filmov, AR slikanic, očarljivih zvočnih zgodb in dinamičnega učnega igrišča to inovativno vesolje prinaša pravljice, ki obravnavajo ključne stigme. Pravljice so spretno oblikovane tako, da preizprašujejo družbene predsodke in napačna prepričanja, od fizičnih invalidnosti do spolnih norm, hkrati pa ohranjajo mistično čarobnost otroštva.«
Pri nastajanju filma so sodelovali še scenaristka Dora Vagić, umetniški vodja Dalibor Kazija, skladatelj Matej Končan in vodja animacije Timon Leder. Producirala ga je produkcija AEON, Minya film i animacija, Sparkle Animation in Institute for Transmedia Design, pri projektu pa so se povezale države Slovenija, Portugalska, Bosna in Hercegovina ter Hrvaška. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Po festivalih in kontinentih
Na številnih festivalih po vseh kontinentih so sporočilnost Prave Pepelke in celotnega projekta Zvitih pravljic, ki vključuje multimedijski pristop prepoznali in nagradili. V enem letu, odkar animirani film potuje po svetu, je Prava Pepelka obiskala več kot 40 festivalov in osvojila 19 nagrad. Zadnja novica o uspehu je prispela pred dnevi iz mednarodnega festivala kratkega filma My Hero (The My Hero International Short Film Festival). Na festivalu, ki poteka že dve desetletji je Prava Pepelka prejela nagrado mlade publike (Young Audience Award). Nad zgodbo in projektom so bili navdušeni tudi na newyorškem Her Vision Film Festivalu, na katerem je ustanoviteljica Caterina Campagna dejala, »Prava Pepelka je film, ki občinstvo opolnomoči. Po projekciji gledalci, kar niso mogli nehati govoriti o njem, o čudoviti animaciji in o pozitivnem sporočilu filma.« Med priznanji, ki jih je Prava Pepelka prejela, so nagrada Francoskega društva paraplegikov Sound Univers Award na International Festival Entr’2 Marches v Cannesu; nagrada za najboljši animirani film na mednarodnem filmskem festivalu Nawada v Indiji – kjer je bil film nagrajen še na več festivalih; nagrada za najboljši film na Durban Indie Film Festivalu, častna omemba žirije na Balkans Beyond Borders Short Film Festivalu v Nikšiću v Črni Gori; priznanje za najboljši film o krepitvi vloge žensk na Tokyo Shorts na Japonskem; častno priznanje žirije na šanghajskem mednarodnem tednu kratkih filmov na Kitajskem; pa nagrade za najboljši animirani kratki film oziroma film za otroke na mednarodnih filmskih festivalih v Bahrajnu, Dallasu, Torontu, Dubaju, Singapurju, na Švedskem in v Srbiji.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO