4. oktober 2022

Tomaž Gorkič z novim kratkim filmom v tekmovalnem programu 55. filmskega festivala Sitges v Kataloniji

Kurentova luna: Ritual je kratki film režiserja in scenarista Tomaža Gorkiča, ki je nastal tekom razvoja projekta celovečernega filma Kurentova luna, ki ga podpira Slovenski filmski center in je prejemnik podpore sklada RE-ACT za razvoj soprodukcij.

55. Mednarodni festival fantastičnih filmov v Kataloniji – SITGES bo potekal med 6. in 16. oktobrom. Festival je eden največjih svetovnih festivalov žanrskega filma. Kurentova luna: Ritual bo prikazan v tekmovalnem programu kratkih filmov in je edini slovenski udeleženec festivala. Gorkičev film je festivalsko pot pričel julija z nacionalno premiero na Grossmannovem festivalu fantastičnega filma in vina v Ljutomeru, v tekmovalnem programu Méliès d’argent.

V filmu spremljamo skrivnostnega moškega, ki izvaja mistični poganski ritual v imenu pozabljenih staroslovanskih bogov. Ob tem se poraja vprašanje ali ta nenavaden obred plodnosti, v katerem se prepletajo staroverski simboli, zapisi v glagolici in ritualna pesem v starodavnem staroslovanskem jeziku, izvaja svečenik ali serijski morilec?

Avtorsko ekipo filma Kurentova luna: Ritual sestavljajo scenarist in režiser Tomaž Gorkič, direktor fotografije Igor Pečoler, avtor glasbe Jane Mujić, scenograf Zoran Lesjak, oblikovalca maske Eva Uršič in Blaž Kastelic, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik, ustvarjalci posebnih digitalnih in 3D učinkov NuFrame ter igralca Marinko Prga in Lara Vouk. Kratki film je nastal v produkciji Zavoda 666 Productions, producenta sta Deja Škerjanc in Tomi Matič. Soproducenti filma so NuFrame, Zvokarna in Lignit film. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in sklada RE-ACT.

Kratki film je imel septembra severnoameriško premiero na kanadskem festivalu »Demonic Brilliance«, kjer je prejel nagrado za najboljšo režijo. Oktobra bo predvajan v devetih tekmovalnih programih, med katerimi izpostavljamo »Drakula Film Festival« v Romuniji, azijsko premiero na »Pumpkin Fantasy Film« festivalu v Pekingu na Kitajskem, južnoameriško premiero na festivalu »Terror en la Bahía« (Čile), vrnitev v Španijo na najstarejši filmski festival v Galiciji; 50. »Curtas – Festival do Imaxinario de Vilagarcía de Arousa« in nato kot zaključek tekmovalnega meseca, težko pričakovani Festival slovenskega filma v Portorožu.

Festival Sitges je eden od ustanovnih članov Mednarodne festivalske federacije MÉLIÈS – MIFF, ki združuje 26 festivalov iz 20 držav (med njimi je tudi slovenski Grossmannov festival fantastičnega filma in vina) in je ključni promotor evropskega fantastičnega filma po vsem svetu. Kot do sedaj edini slovenski celovečerni film uvrščen v uradni program festivala, je bil leta 2019 v Kataloniji prikazan tudi zadnji režiserjev celovečerni film Prekletstvo Valburge.

Tomaž Gorkič kot filmski in gledališki režiser, scenarist in montažer, ustvarja v Sloveniji in Italiji. Njegova filmografija obsega dva celovečerna igrana filma – Idila (2015) in Prekletstvo Valburge (2019) ter več kot deset kratkometražnih filmov, ki so bili prikazani na številnih mednarodnih filmskih festivalih širom sveta in so skupaj osvojili preko 50 mednarodnih filmskih nagrad. Med njimi več nagrad vesna s Festivala slovenskega filma, med katerimi sta tudi dve za najboljši film festivala in sicer za celovečerni film Idila (2015) in kratki film Apoptoza (2017).

POVEZANO