10. julij 2024

Svetovna premiera otroškega filma Igrišča ne damo! režiserja Klemna Dvornika

V uradni program Locarno Kids Screenings letošnjega mednarodnega filmskega festivala v Locarnu se je uvrstil otroški film Igrišča ne damo! režiserja Klemna Dvornika, z mednarodnim naslovom Block 5. Festival bo potekal od 7. do 17. avgusta, uradni program Locarno Kids Screenings, ki bo prikazal novi slovenski otroški film, pa poteka od leta 2017. Film Igrišča ne damo! / Block 5 bo na sporedu 11. avgusta in se bo zapisal kot prvi slovenski film prikazan v programu, ki ga je legendarni švicarski festival namenil občinstvu najmlajših gledalcev.

Režiser o svojem filmu pravi: »Kot oče dveh sinov imam priložnost na lastne oči izkusiti, kako je danes otroštvo drugačno: kavbojce in indijance pred hišo so zamenjale digitalne bitke, najboljši prijatelji ne živijo v sosednji ulici, ampak na sosednjem kontinentu, krvava kolena in nosove so zamenjale pekoče oči in depresija. Skozi avanturo Alme in njene družbe želim poustvariti emotivno in vizualno vznemirljivo pripoved kot je zame kot otroku bil navdihujoč film Poletje v školjki. S filmom “Igrišča ne damo!” želim otrokom približati lepoto zunanje igre in druženja z vrstniki in jim poslati sporočilo, da nikoli ne smemo obupati, ker kadar delujemo skupaj, lahko prispevamo k spremembi in gradimo boljšo prihodnost.«

O uvrstitvi na festival pa je povedal naslednje: »Izjemno sem hvaležen in počaščen, da sem imel priložnost soustvariti otroški film Igrišča ne damo!. Uvrstitev na Locarno Kids Screenings mi pomeni veliko, saj je eden izmed glavnih kriterijev pri izboru poglabljanje otrokovega razumevanja sebe in sveta. Iz lastne izkušnje vem, da filmi lahko globoko nagovarjajo in premikajo notranje svetove, kar je neprecenljivo, še posebej za otroke

Igrišča ne damo! je akcijska pustolovščina o skupini dvanajstletnikov, ki se zoperstavijo odraslim in rešijo svoje igrišče pred uničenjem. Alma se z očetom preseli v novo sosesko, ki pa je skejtersko gnezdo sošolke Lune. Ne le, da se Alma in Luna ne razumeta najbolje – sploh se ne razumeta! Ko Alma izve, da bo očetovo podjetje porušilo igrišče pred blokom, ji v borbi za kisik in drevesa ne preostane nič drugega, kot da združi moči s svojo najhujšo nasprotnico in njeno družino. Ekipa ima teden dni časa, da reši igrišče.

V filmu igrajo: Kaja Zabret v vlogi Alme, Kaja Šuštar v vlogi Lune, ter Youri Friderich, Niko Lemark, David Trontelj in drugi. Poleg slovenskih igralcev Marka Mandića in Gregorja Zorca v večjih vlogah nastopata tudi hrvaška igralca Ivana Roščić in Enis Bešlagić ter srbski igralec Tihomir Stanić.

Scenarij za film je napisala Dora Šustić, direktor fotografije je David Hofmann. Pri filmu so sodelovali še: scenograf Miha Knific, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, kostumografka Katarina Šavs, oblikovalec zvoka Lukáš Ujčík, glasbo je napisal Davor Herceg, film je montirala Ivana Fumić.

Gre za slovensko-češko-hrvaško-srbsko soprodukcijo, ki so jo finančno podprli Slovenski filmski center, RTV Slovenija, Češki filmski sklad, Hrvaški avdiovizualni center, Ministrstvo za kulturo Republike Srbije in Filmski center Srbije. Igrišča ne damo! je prejel tudi podporo programa evropske komisije Media za razvoj in podporo Eurimages za produkcijo. Glavni producent filma je produkcijska hiša A Atalanta, zanj Branislav Srdić. Producenti so ob svetovni premieri povedali: «Film Igrišča ne damo! smo ustvarjali z mislijo na boljšo prihodnost. Verjamemo, da je v današnjem času, ko se življenje vse bolj seli v digitalni svet, kjer je individualnost nadomestila kolektivno, še bolj kot kdaj koli prej pomembno pripovedovati zgodbe o lepoti analognega sveta in moči skupnosti. Uvrstitev na tako pomemben festival nam odpira nove poti do občinstva in s tem naš glas postaja močnejši, z njim pa tudi naše sporočilo, da vsak lahko spremeni svoj svet na bolje in s tem spremeni na bolje ves svet.« Soproducenti filma so še December (Vlado Bulajić in Lija Pogačnik), češki BFILM.cz (Jakub Rálek in Peter Badač), hrvaški Antitalent (Katarina Prpić in Danijel Pek) in srbski Living Pictures (Dimče Stojanovski in Stefan Orlandić Stojanovski).

Več kot film

Ob filmu poteka kampanja #GibanjeZaGibanje, ki jo je filmska ekipa zasnovala v sodelovanju s kreativnim studiem Trampolin. S kampanjo želijo mlade iz vse Slovenije spodbuditi, da preveliko rabo zaslonov in vse večjo individualnost uravnovesijo z več gibanja in kakovostnega druženja. Kampanji se pridružujeta tudi priljubljeni reper Nipke in producent Damjan Jović, ki sta za film ustvarila spodbudno pesem “Igrišča ne damo”. Pesem opeva pomen gibanja in kakovostnega odraščanja, ki je v današnji družbi pod velikim vprašajem.

Slovensko občinstvo si bo film v kinematografih lahko ogledalo od 5. septembra v kinematografih Cineplexx, Kinodvoru ter drugih kinih Art kino mreže Slovenije. Več o filmu je dostopno na tej povezavi. Napovednik filma se nahaja tukaj.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO