29. oktober 2020

Svetovna premiera filma Sanremo

Celovečerni igrani film Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića se je uvrstil v uradni tekmovalni program 24. izdaje mednarodnega filmskega festivala v Talinu, ki je zadnji pomembni evropski filmski festival v koledarskem letu in bo potekal v hibridni obliki od 13. do 29. novembra. Občinstvo bo filme gledalo v kinodvoranah, mednarodna strokovna filmska javnost pa bo do filmov dostopala na daljavo. Film bo imel svetovno premiero v soboto, 21. novembra, ob 15. uri. Skupno se je v tekmovalni program uvrstilo 25 filmov. 

Bruno in Duša živita v domu starejših občanov. Občasno se srečujeta, skupaj preživljata čas, a vedno sproti pozabljata, da se poznata. Kljub temu sta vesela vsakega novega srečanja.

Režiser o svojem četrtem celovečernem filmu pravi: »V filmu se sprašujem ali čustva lahko premagajo bolezen. Zanima me nenavadna atmosfera doma za starejše, ki niha med poetičnostjo in nekim višjim spoznanjem, povezanim s starostjo in otroškostjo, ki se človeku vrača v obdobju, ko sam ne more več skrbeti zase.«

V filmu igrajo Sandi Pavlin, Silva Čušin, Mojca Funkl, Boris Cavazza, Lara Komar, Barbara Cerar, Barbara Vidovič, Safet Mujčić, Vladimir Jurc, Doroteja Nadrah in Jurij Drevenšek.

Direktor fotografije je Peter Zeitlinger, montažer Andrej Nagode, scenografa Dušan Milavec in Barbara Kapelj, kostumografka Polonca Valentinčič, oblikovalka maske Anita Ferčak, oblikovalec zvoka je Francesco Morosini. Avtor glasbe je Darko Rundek.  

Producent filma je produkcijska hiša Filmostovje, producenta sta Nina Robnik in Miroslav Mandić, izvršna producentka je Sandra Ržen. Soproducenta sta italijanski Incipit Film; soproducentki Marta Zaccaron in Fabiana Balsamo ter RTV Slovenija. Mednarodni prodajni agent je Coccinelle film sales.

Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in s podporo Studia Viba film ter filmske komisije Furlanije-Julijske krajine, regionalnega avdiovizualnega sklada Furlanije-Julijske krajine in italijanskega Ministrstva za kulturo.

Miroslav Mandić se je rodil v Sarajevu, kjer je študiral primerjalno književnost. Nato je iz scenaristike in režije diplomiral na Univerzi Columbia v New Yorku. Po kratki filmski karieri v rodni Bosni in Hercegovini je med vojno emigriral na Češko, kjer je režiral številne dokumentarce. Trenutno živi in dela v Sloveniji, njegov zadnji celovečerni igrani film je Igram, sem  iz leta 2018.

Napovednik za film Sanremo je dostopen na tej povezavi.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO