6. avgust 2024

Na 30. Sarajevskem filmskem festivalu svetovna premiera dokumentarnega filma Praslovan o Zoranu Predinu

Med 16. in 23. avgustom 2024 bo 30. Sarajevski filmski festival v glavno mesto Bosne in Hercegovine pripeljal številne uveljavljene mednarodne zvezde filmske industrije. V sekciji dokumentarnih filmov bo premierno prikazan Praslovan, čustvena biografija Zorana Predina, enega največjih rock zvezdnikov in liričnih tekstopiscev nekdanje Jugoslavije.

Celovečerni dokumentarni film Praslovan režiserja Slobodana Maksimovića, pripoveduje zgodbo o mladosti Zorana Predina v delavskem Mariboru, neizmerni slavi in priljubljenosti, ki jo je v Jugoslaviji dosegel s skupino Lačni Franz ter njegovi žlahtni solistični karieri s številnimi uspešnicami, ki so postale klasike naše popularne glasbe. Njegove najbolj znane pesmi v filmu odsevajo pomembne družbene spremembe tega časa, pa tudi osebne prelomnice iz njegovega življenja. Ta intimni portret ne prikazuje samo dobrih časov – kamera ne umakne pogleda niti takrat, ko se stemni, ampak naprej opazuje, kako vse to vpliva tudi na njegove prijatelje in družino. V filmu se pojavijo še pomembne glasbene in pop kulturne osebnosti nekdanje Jugoslavije, med katerimi so tudi Đorđe Balašević, Jure Franko, Sašo Hribar, Branko Đurić Đuro, Robert Pešut Magnifico, Peter Lovšin, Vlado Kreslin, Gabi Novak ter mnogi drugi.

Na Sarajevskem filmskem festivalu bo film premierno prikazan 19. avgusta ob 20:45 na velikem platnu Open Air kina (Stari Grad), ki se nahaja ob znameniti zgradbi Vjećnica Sarajevo. Na rednem festivalskem programu v sekciji dokumentarnih filmov pa si ga bo možno ogledati 20. avgusta ob 22:00 v dvorani Cineplexx Sarajevo.

Režiser Slobodan Maksimović se ob tem spominja: »Prva Zoranova pesem, katero sem slišal, je bila “Naj ti poljub nariše ustnice”. Kot rojen Sarajevčan nisem razumel več od refrena ampak sem tako močno začutil ta brutalni ritem in nenavadno melodičnost Zoranovega žametnega glasu, da sem ga takoj vzljubil. Približno 28 let pozneje sva se dobila z Zoranom na kavi in se zmenila, da narediva Praslovana. Po petih letih snemanja, pregledovanja arhivskega materiala, poslušanja vseh 45 albumov, sedmih mesecih v montaži in iskanju zgodbe, ki bo najbolje oslikala Zorana Predina in njegovo ustvarjalnost, je pred vami končno Praslovan. Film o neverjetnem kantavtorju, pisatelju, družinskem človeku z vsemi pomanjkljivostmi in vrednotami. Dokument o večnem uporniku, ki je krojil rokenrol sceno bivše Jugoslavije in na njej vztraja še danes.«

Zoran Predin pa o filmu pravi naslednje: »Film mi je nastavil ogledalo, v katerem sem odkril nekaj svojih, meni do zdaj neznanih stopinj, ki sem jih v petinštridesetih letih pustil v času in v ljudeh, s katerimi sem jih preživel.«

Film je nastal v produkciji Invida s soproducenti RTV Slovenija, Jaka produkcija (HR), Film Factory (SI), 001 (SI), Vizualist (SI), Gustav Film (SI), ter s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, Hrvaškega avdiovizualnega centra in Mestne občine Maribor.

Vir: Invida

POVEZANO