26. avgust 2024

Soprodukcijski film Alfa. na 81. filmskem festivalu v Benetkah

Festival bo letos potekal od 28. avgusta do 7. septembra, v programu Dnevi avtorjev (Giornate degli Autori) pa bo svetovno premiero doživel celovečerni igrani film Alfa. nizozemskega scenarista in režiserja Jana-Willema van Ewijka.

Slovenski filmski center je film podprl v sklopu ukrepa denarnih povračil, slovenska soproducenta sta Jožko Rutar in Miha Černec iz produkcijske hiše Staragara, za scenografijo je poskrbel Miha Knific. Film so med januarjem in marcem 2023 snemali  v Sloveniji, na Kaninu, Zelenici in Voglu. Med slovenskimi igralci v filmu nastopa Pia Nikolič v vlogi Priske, ki vodi gorsko kočo, v stranskih vlogah pa se pojavijo Petra Prevc, David Urankar in Mark Bole. Izvršna producentka slovenskega dela snemanja je bila Nina Robnik, projekt pa je vodila direktorica filma Sandra Ržen. Svetovna premiera filma bo v sredo, 4. septembra ob 17. uri v Sala Perla, sledil bo pogovor z ustvarjalci.

Rutar in Černec sta ob tem povedala: »Celovečerni igrani film Alfa. je bil skoraj v celoti posnet v Sloveniji, pri njegovem nastajanju je sodelovala številna slovenska filmska ekipa. Produkcija filma je bila finančno podprta s pomočjo denarnih povračil za tuje produkcije v Sloveniji. Z uvrstitvijo filma v prestižno sekcijo Dnevi avtorjev na filmskem festivalu v Benetkah se je izkazalo, da ima nacionalna shema denarnih povračil lahko poleg ekonomskih učinkov, tudi izjemne avtorske, kulturne in promocijske učinke za Slovenijo in je zato pomemben gradnik razvoja slovenske avdio-vizualne industrije.«

Film je nizozemsko-švicarsko-slovenska soprodukcija, glavni producent filma je nizozemski BALDR Film, soproducenti so še Lomotion iz Švice, v sodelovanju z nizozemsko televizijo VPRO, švicarsko radio in televizijo (SRF), ter produkcijsko hišo Blu. Finančno so film podprli tudi Nizozemski filmski sklad in ukrep denarnih povračil na Nizozemskem, sklad CoBO, nizozemski Zvezni urad za kulturo, evropski program Ustvarjalna Evropa MEDIA in Burgermeinde Bern.

V filmu igrajo: Reinout Scholten van Aschat (Rein), Gijs Scholten van Aschat (Gijs), Pia Amofa (Laura), Julien Genoud (Julien), Daria Fuchs (Anna), Pia Nikolič (Priska), Kaija Lederberger, (pilotka helikopeterja). Direktor fotografije je Douwe Hennink, montažerja sta Sander Vos in Eline Bakker, glasbo je napisala Ella van der Woude, za zvok je poskrbel Vincent Sinceretti, kostumografinja je Anne-Sophie Raemy.

Po materini smrti se Rein preseli v majhno vas v Alpah, kjer se poveže z naravo, meditira in dela kot učitelj deskanja na snegu. Njegov tihi mehurček se razpoči, ko pride na obisk njegov ekstrovertirani oče Gijs. Gijs hitro prevzame celotno pozornost na prosto smučarski turi s sinom in njegovimi prijatelji. Mlado družbo šarmira in flirta s sinovo novo punco Lauro. Ne traja dolgo, ko se Rein tega naveliča. Očeta odvleče stran od skupine in sama nadaljujeta z vzponom na goro. Tenzija med dvema moškima je očitna. Gijs se počuti neprijetno na strmem in nevarnem pobočju, toda Rein vztraja proti vrhu ter ignorira očetove prošnje, da se vrneta. Zelo kmalu narava pokaže vso svojo moč in njun boj za prevlado se spremeni v boj za preživetje.

Režiser Jan-Willem van Ewijk (med prijatelji poznan kot "JW") je delal kot oblikovalec letal in investicijski bankir, preden je pustil službo in sledil svojim sanjam o snemanju filmov. Spisal je scenarij, režiral, montiral in skupaj s svojimi nekdanjimi bančnimi kolegi, prijatelji in družino igral v svojem prvencu Nu., ki je prejel posebno omembo za najboljši celovečerni prvenec na nizozemskem filmskem festivalu. Osem let kasneje je bil JW-jev drugi celovečerec Atlantic. o maroškem »wind surferju« izbran za Sundance Writer's Lab in premierno prikazan na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu. Po pandemiji je JW posnel dva celovečerca zaporedoma; Pacifica., o očetu, ki v streljanju izgubi svojo najstniško hčerko in Alfa.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO