3. julij 2020

Slovenski študentski film prvič v programu Cinéfondation filmskega festivala v Cannesu

Od leta 1998 program »Cinéfondation« prikazuje kratke filme študentov iz vsega sveta in s tem vzpodbuja nove generacije filmskih ustvarjalcev.

V program je bil letos prvič izbran tudi slovenski študentski kratki igrani film Nihče ni rekel, da te moram imeti rad režiserja Matjaža Jamnika iz Akademije za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, ki je tudi producent filma. Koproducent je RTV Slovenija.

Film se je lani uvrstil v tekmovalni študijski program 22. Festivala slovenskega filma, scenarij zanj sta napisala režiser in Gaja Naja Rojec, ki je tudi direktorica fotografije.  

Kratki igrani film pripoveduje o Aleksandru, karierno uspešnem moškem, ki se pripelje po enajstletnega sina Jana, da bi ga odpeljal v glasbeno šolo. Jan očeta ne čaka pred blokom, temveč v banji, kjer se tušira, umazan od nogometa. Aleksandru se zelo mudi, Jan pa nikakor noče iti v glasbeno šolo.

Režiser Matjaž Jamnik je o filmu povedal: »Težko si je predstavljati, da ne bi ljubili svojih otrok, očeta, matere. Ljubezen do najbližjih je nekakšna dolžnost, ampak za ljubezen se ne moremo odločiti. Smo zato krivi, če ne ljubimo?«

V filmu igrajo Jernej Gašperin, Lea Mihevc, Tina Vrbnjak in Tin Vulovič. Pri filmu sodelujejo še avtor glasbe Laren Polič Zdravič, montažer Kristian Božak Kavčič, scenograf Matjaž Pavlovec, kostumografka Ana Janc, oblikovalec zvoka Samo Jurca in oblikovalka maske Mirjam Kavčič, producentka je Nina Robnik.

V svoji 23. izdaji »Cinéfondation« je letošnja komisija, ki jo je vodila Dimitra Karya, izbrala 17 filmov od tega 13 igranih in štiri animirane filme, ki jih je režiralo enajst režiserjev in osem režiserk. Filmske akademije so skupno prijavile 1.952 del iz Izraela, Velike Britanije, Argentine, Madžarske, Romunije, Indije, Švice, ZDA, Južne Koreje, Francije, Poljske, Portugalske, Nemčije in Slovenije. Izbrani kratki študijski filmi bodo predvajani naslednjo jesen v canski festivalski palači. Točen datum in imena članov žirije pa bodo znani kmalu.

Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO